Ostalo

BENČ PRESS: Nikšićanin Miloš Kovačević oborio rekord Balkana

Nikšićanin Miloš Kovačević (19) prvak je Balkana u disciplini snage, powerlifting-u.
BENČ PRESS:   Nikšićanin Miloš Kovačević oborio rekord Balkana
Portal AnalitikaIzvor

On je oborio i balkanski rekord u benč pressu u kategoriji do 100 kilograma (kg) raw junior, koji je iznosio 167,5 kg u disciplini bez opreme.

Powerlifting (discipline snage) je sportska grana u kojoj apsolutnu dominaciju ima snaga, a cilj je podići i zadržati što veću kilažu, prema precizno određenim pravilima.

Kovačević se, kako piše portal PublicFigure, tim sportom koji je tek u razvoju u Nikšiću i Crnoj Gori, bavi četiri godine i sa svakog takmičenja, osvojio je nagrade, iako je učestvovao kao najmlađi takmičar.

Taj mladi Nikšićanin je, kako kaže, bio prvi na Otvorenom kupu Crne Gore u benč presu do 100kg, a u Baru na „Bar Open-u“ i revijalnom takmičenju u Podgorici osvojio drugo mjesto.

“U narednom periodu očekuje me takmičenje u Sarajevu, na koje moram otići zbog norme i rekorda koji ću pokušati da oborim. Sve to, biće priprema za Evropsko prvenstvo, gdje ću , takođe, pokušati da oborim rekord. Ispunjenje norme otvara mi vrata za ulazak u reprezentaciju”, kazao je Kovačević za PublicFigure.

Govoreći o daljim planovima za bavljenje tom sportskom disciplinom Kovačević je istakao da sve zavisi od finansijskih sredstava, jer, izuzev skromne pomoći porodice, nema nikakvih sponzorstava ni za putovanja, ni odlaske na takmičenja.

“Uz to, poznato je da je ovo veoma skup sport, jer je i režim ishrane specifičan i nimalo jeftin. Svjetski rekorder u mojoj disciplini Rade Savić skoro svakog dana mora pojesti i do 30 jaja i 1.5 kilograma mesa, uz neophodnu suplementaciju koja, takođe, znatno košta”, ukazao je Kovačević.

On je istakao da trenira šest puta nedjeljno po dva sata,i da se tokom ” izuzetno teških treniga moraju vježbati razne sportske discipline, ne samo one koje se izvode na takmičenjima”.

“ Da bi se popeo na podijum, mora se odreći dosta toga i posvetiti isključivo treningu. Dosta truda i znoja uloženo je u ovo čime se bavim. Rizika ima dosta, jer to nije sport kao svaki drugi. Pri svakom treningu se podižu velike kilaže i najbezazlenija povreda može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Može se reći da su povrede svakodnevne i tijelo ima veoma malo vremena da se oporavi do sljedećeg treninga i takmičenja”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, takmičenje u tom sportu sastoji se iz tri discipline: benč pres (potisak na ravnoj klupi), duboki čučanj i mrtvo vučenje ili jednom riječju triatlon. Pored triatlona, postoji i posebno takmičenje u kome se takmičari nadmeću samo u benč presu.

”Riječ je o trima vježbama koje obuhvataju najveće mišićne grupe i neizbježne u treninzima, kako disciplinaša, tako i bodibildera i dizača tegova. Pored „sirove snage“ koja se zahtijeva u ovom sportu, postoje i pravila po kojima se teg mora podići”, precizirao je Kovačević..

Mina

Portal Analitika