Društvo

RAE: Sjutra konačna odluka o dozvoljenim prihodima

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) sjutra bi trebalo da sa predstavnicima energetskih kompanija zaključi raspravu o zahtjevima za dozvoljene prihode, na osnovu kojih će se od 1. januara formirati eventualno nove cijene struje, potvrđeno je agenciji Mina-business.
RAE: Sjutra konačna odluka o dozvoljenim prihodima
Portal AnalitikaIzvor

Odbor RAE počeo je danas dvodnevnu sjednicu na kojoj, zajedno sa predstavnicima energetskih subjekata, razmatra zahtjeve o dozvoljenim prihodima koji su regulatoru dostavljeni početkom septembra.

RAE je, nakon što su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), elektrodistributivni sistem (CEDIS) i operator tržišta električne energije (COTEE) dostavili zahtjeve, analizirala zahtijevane troškove i sačinila izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevima energetskih subjekata, sa predlogom regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknade.

Nakon razmatranja dodatnih sugestija i primjedbi, koje predstavnici energetskih kompanija budu iznijeli na dvodnevnoj sjednici, znaće se konačan dozvoljeni prihod, na osnovu kojeg će se formirati cijene struje koje će važiti od 1. januara.

Cijene koje će snabdjevači primjenjivati treba da budu objavljene najkasnije 16. decembra.

Odluke o regulatorno dozvoljenom prihodu i cijenama RAE, pored subjekata na koje se odnose, dostavlja i licenciranim snabdjevačima, koji su dužni da formiraju cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce koje snabdijevaju i objave ih na internet stranici najmanje 15 dana prije početka snabdijevanja.

Krajem ove godine, odnosno 31. decembra, završava se drugi regulatorni period.

Mina Biznis

Portal Analitika