Politika

Mustafić: Nismo Đukanovićevi sateliti

Pored dosadašnjeg međusobnog partnerstva i povjerenja koje smo izgrađivali, kao i jasnog prepoznavanja spoljnopolitičkih prioriteta države Crne Gore, na našu odluku da formiramo vlast sa DPS i SD, uticala je i spremnost DPS-a da zajednički pristupimo rješavanju i nekih unutrašnjih ekonomskih i političkih pitanja, kaže politički direktor BS-a Suljo Mustafić.
Mustafić: Nismo Đukanovićevi sateliti
Portal AnalitikaIzvor

“Glavni razvojni cilj koalicije sa DPS-om i SD-om je pokretanje crnogorske privrede u cjelini”, kazao je Mustafić za sarajevske Dane.

“Kada formirate parlamentarnu većinu, kada sastavljate vladu, morate voditi računa o tome na koji način će ta većina funkcionisati. Podsjećam vas da smo kao istorijski utemeljeni i autohtoni narodi, kao državotvorne stranke od kojih je ovoga puta zaista suštinski zavisilo ko će i u kojem pravcu u narednom periodu voditi Crnu Goru, počev od 16. oktobra 2016., od opozicije gotovo svakodnevno dobijali ponude da, uz njihovu podršku, dobijemo status ključnog političkog faktora nove Vlade. Istovremeno, sa iste adrese stigla nam je ponuda da naše tri stranke sa svoja četiri poslanika same formiraju Vladu uz podršku 39 opozicionih poslanika u crnogorskoj Skupštini. Naravno, krajnji cilj ovakvih što formalnih, što neformalnih ponuda bio je da se razvlasti DPS”, saopštio je Mustafić.

Upitan zašto je odbio sve te ponude, Mustafić je pojasnio da je teško da četiri poslanika manjinskih partija mogu biti okosnica nove Vlade.

“Drugo, mislili smo da nije dobro da podršku takvoj Vladi u parlamentu daju stranke koje po mnogim pitanjima imaju političke stavove različite od naših. Demokratski front, kao najjača koalicija neformalnog opozicionog saveza, insistira, recimo, na tome da Crna Gora napravi značajan zaokret u spoljnoj politici, da se odrekne članstva u NATO-u, da povuče odluku o priznanju države Kosovo; ta koalicija na drugačiji način vidi ratove devedesetih, negira genocid nad Bošnjacima, sa čime se ne možemo saglasiti. Najzad, izvinite, ali međusobno partnerstvo i povjerenje grade se ne preko noći, već kroz međusobno postepeno približavanje političkih, ako hoćete i civilizacijskih stavova i pogleda. Zar kao partije manjina nijesmo, praktično do juče, sa nekih političkih adresa nazivani pogrdnim i ružnim imenima, čak i u parlamentu? I ti ljudi sada hoće sa nama da prave politički dogovor! Mislim da, u najmanju ruku, nije korektno od nas tražiti da sve to preko noći zaboravimo”, poručio je Mustafić.

Dojučerašnji koalicioni partner Ranko Krivokapić je, zbog odluke da naprave savez sa DPS-om, manjinske stranke nazvao satelitima Mila Đukanovića.  Mustafić kaže da se tako ne osjećaju.

“Napade i uvrede predsjednika SDP-a i dugogodišnjeg predsjednika crnogorske Skupštine doživjeli smo kao njegovu projekciju: Krivokapić zapravo gleda sopstveni lik u ogledalu. Zar upravo SDP nije bio vjerni satelit DPS-a gotovo pune dvije decenije? Za razliku od BS-a koji je na sve izbore izlazio samostalno, socijaldemokrate su u crnogorski parlament uvijek ulazile sa liste Mila Đukanovića i tako participirale u vlasti nesrazmjerno svojoj snazi. Logično je da neko ko urušava vlastitu partiju, ko gubi status i mjesto u vlasti, drugoga optužuje da je ono što je sam bio punih osamnaest godina”, kazao je Mustafić.

Zaključio je da će Bošnjačka stranka ostati jedinstvena i vjeruje da će se novim sporazumom sa DPS-om i strankama manjinskih naroda poboljšati ili ispraviti ono što nije realizovano u prethodnom periodu.

Portal Analitika