Društvo

Istražuje se nekropola otkrivena tokom radova kod Gradskog stadiona (FOTO)

Ekipa Centra za arheološka istraživanja Crne Gore od danas vrši zaštitne radove na nekropoli koja je otkrivena tokom radova kod Gradskog stadiona. Portal Analitika vam prikazuje snimke ostataka više pronađenih i raskopanih grobova.
 Istražuje se nekropola otkrivena tokom radova kod Gradskog stadiona (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Radovi u centru Podgorice kod Gradskog stadiona su prekinuti, a kako smo već pisali, prema direktivi Uprave za zaštitu kulturnih dobara, radnici građevinske firme ,,Erlang“, koja gradi trg sa južne strane Gradskog stadiona, obustavili su radove .

12

Radi se o privremenom stopiranju posla u narednih 30 dana, radi arheoloških istraživanja grobnica koje su pronađene na tom mjestu. Naime, bagerista ove firme, dok je iskopavao rezervoare za gorivo, koje je nekad koristila benzinska pumpa ,,Jugopetrol“ koja je bila na tom mjestu, otkrio je nekoliko starih grobnica. Slučaj je odmah prijavljen investitoru, tj. Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice. 

11

Oko prostora pri južnoj tribini Gradskog stadiona u više navrata su otkrivani ostaci starog groblja. Kada je prije nešto više od dvije godine rađena saobraćajnica u Ulici 19. decembra, otkriveno je pedesetak grobnica. Arheolozi su tada zaključili da pomenute grobnice potiču iz 19. vijeka.

Međutim, u jednoj od grobnica otkriveni su predmeti koji potiču iz antičkog perioda, na osnovu čega je zaključeno da je i grobnica iz tog doba. Ovi predmeti su poslati na Cetinje radi konzervacije, a javnost je ostala uskraćena za odgovor o tako velikoj razlici u starosti grobnica.

I.K.

234568910

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika