Abiznis

Nacrt budžeta do kraja naredne sedmice

Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu Vladi bi trebalo da bude upućen do kraja sljedeće sedmice i moguće je da bude manji nego ovogodišnji, iako su zahtjevi potrošackih jedinica znatno veći, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.
Nacrt budžeta do kraja naredne sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji budžet nakon rebalansa je 2,03 milijarde eura.

"Ministarstvo finansija je pripremilo tehničke pretpostavke za ubrzanu proceduru pripreme Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu. Nakon što se napravi preraspodjela budžetskih sredstava, shodno izmjenama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, dokument ce biti proslijeđen u Vladinu proceduru. Prema nekim procjenama, do kraja naredne sedmice bi se moglo očekivati da Nacrt izađe iz Ministarstva finansija", saopšteno je iz Ministarstva.

Zahtjevi potrošackih jedinica su dostavljeni Ministarstvu i znatno su veći od ovogodišnjih.

"Zahtjevi su veći, kao i svake godine. Povećanje ide od deset do 100 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet. Ali, s obzirom na neophodnost uvođenja mjera fiskalne konsolidacije, moguće je da će iznosi budžetskih sredstava po potrošackim jedinicama biti smanjeni u odnosu na ovu godinu", rekli su iz Ministarstva.

U tom Vladinom resoru, na kojem je od ponedjeljka na čelu Darko Radunović, kazali su su da ipak očekuju da budžet bude donesen prije 31. decembra.

"To je okolnost koja ne zavisi od Ministarstva finansija. U svakom slučaju, očekujemo da zakon bude donešen do 31. decembra", kazali su iz Ministarstva.

Kako piše Pobjeda, već su dva roka u proceduri donošenja budžeta prošla. Nacrt je po zakonu trebalo da bude donesen 31. oktobra ove godine.

Po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti taj dokument je trebalo Vlada da proslijedi parlamentu do 15. novembra.

Na sjednici Vlade tokom novembra je dogovoreno da o budžetu za narednu godinu odlučuje nova Vlada. Nezvanično je tada saopšteno da je glavni razlog što se čekala nova Vlada reorganizacija, odnosno otvaranje novih ministarstava.

Portal Analitika