Region

Ljekari poslodavcima odaju oboljele od side

Građani Srbije oboljeli od HIV često su doživljavali neprijatnosti, pa čak i dobijali otkaze na poslu jer su ljekari nezakonito otkrivali poverljive podatke o njihovom zdravstvenom stanju!
Ljekari poslodavcima odaju oboljele od side
Portal AnalitikaIzvor

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv side, a predstavnici udruženja rekli su za "Kurir" da još trpe diskriminaciju i od poslodavaca, ali i od medicinskih radnika.

''Kada sam saznala da sam bolesna, radila sam u jednoj privatnoj firmi kao komercijalista. Nedugo pošto sam se razboljela, zdravlje mi se pogoršalo i primljena sam u Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Kad sam se vratgila sa bolovanja, dostavila sam doznake, na kojima je, pored šifre bolesti, rukom ljekar napisao da sam oboljela od HIV. U tom trenutku nisam shvatala da to ne mora da se radi. U 90 odsto slučajeva stoji samo šifra koju poslodavac u principu ne bi smio da provjerava. Međutim, istog dana kad sam se vratila sa bolovanja, poslodavac me je pozvao i uručio mi otkaz'' kaže sagovornica tog lista.

Đurica Stankov iz "AS centra za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV kaže da je ovo samo jedan od primjera nesavjesnog ponašanja ljekara s kojim se i dan-danas oboljeli od sidde suočavaju.

''Prije neki dan centru se požalila osoba koja živi sa HIV i hepatitisom. Išla je na magnetnu rezonancu da snimi kičmu. Ti nalazi se dostavljaju u ogromnoj koverti veličine skoro pola metra. Umalo nije pala u nesvjest kada je vidjela crvenim markerom preko cijele koverte napisano HIV, iako snimanje kičme nema nikakve veze s virusom'' kaže Stankov i dodaje da mu je poznato i da su zbog sličnih indiskretnosti pacijenti imali problema i sa poslodavcima, ali i bliskim ljudima koji su često njihovu dijagnozu saznavali na najgrublji način.

Portal Analitika