Zanimljivosti

Živi u kamionu na parkingu kompanije: Štedim 90 odsto prihoda

Kad je Brendon iz Masačusetsa stigao u San Francisko, nije se odlučio za stan, već se uselio u kamion od 12 m2. Ideju je dobio dok je stažirao u Googleu prošlog ljeta- živio je u najjeftinijem smještaju kompanije - dvije spavaće sobe za četvoro ljudi, što ga je stajalo oko 2.000 dolara mjesečno, piše Independent. Njegovo prezime nije objavljeno kako bi se zaštitila njegova privatnost.
Živi u kamionu na parkingu kompanije: Štedim 90 odsto prihoda
Portal AnalitikaIzvor

''Shvatio sam da stan plaćam previše, a nikad nisam kući'', kaže Brendon. ''Teško mi je bilo pomiriti se s tim da taj novac praktično bacam - ne štedim, ne ulažem u ništa'', naveo je on.
Nakon što je saznao da će dobiti posao za stalno u San Francisku, odmah je počeo da postavlja temelje za život u kamionu. Nakon nekoliko mjeseci kupio je Fordov kamion iz 2006. godine, sa 252.000 pređenih kilometara. Platio ga je 10.000 dolara, za šta je iskoristio bonus koji je dobio pri dolasku u kompaniju.

Vodi i blog, ''Misli iz kutije'' ( "Thoughts from Inside the Box"). Jedini stalni trošak koji ima mu je osiguranje za kamion.

''Ne posjedujem ništa što bi se trebalo uključiti u struju. Kamion ima nekoliko svjetala, a noću koristim baterijsku svjetiljku. Imam i prenosnu bateriju koju punim na poslu. Poslovni laptop izdrži preko noći, a punim ga na poslu'', objašnjava Brandon.

''Glavne stvari koje imam su krevet i ormar. Napravio sam i vješalicu, da mogu vješati odjeću. Osim toga i par plišanih igračaka, nemam baš puno toga'', kaže Brandon.
Tušira se i jede na poslu

Hranu i tuševe osigurava kompanija. Hrani se na poslu i tušira se nakon jutarnje vježbe.

''Cilj mi je uštedjeti oko 90 odsto prihoda, nakon poreza. To mislim iskoristiti za plaćanje studentskih kredita'', kaže on.

Misli da će ih isplatiti u sljedećih šest mjeseci, a da će nakon toga uštedjeti hiljade dolara u narednim godinama. Štednja na kiriji omogućila mu je da se hrani u luksuznim restoranima i da više uživa u San Francisku nego što bi uspio da živi u stanu.

Negativna strana takvog življenja je mali prostor - a i pogodnosti poput klime, grijanja i toaleta.

Brendon kaže da je ovaj prostor veći od bilo koje spavaće sobe koju je dosad imao, a ionako dolazi kući samo da spava.

''Planiram da putujem svijetom i moram biti naviknut na nekonvencionalne stilove života. Takođe, ovo je savršeno vrijeme da to pokušam - mlad sam, fleksibilan te se ne moram brinuti da će ova odluka uticati na bilo koga u mom životu'', piše Brendon na svom blogu.

Nije siguran koliko će život u kamionu trajati.

''Zasad je prošlo pet mjeseci, a ne vidim zašto bi prestalo u skorijoj budućnosti'', zaključuje on.

(index.hr)

Portal Analitika