Društvo

Novljanka poklonila gradu 40 sadnica palmi

Više od 40 sadnica mediteranske lepezaste i datula palme, poznatije kao feniks, poklonila je opštini porodica Šijak iz Igala, piše Pobjeda.
Novljanka poklonila gradu 40 sadnica palmi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Šijakovi su 1975. godine došli iz Švajcarske.

Biljke koje se nalaze na njihovom privatnom zemljištu, ali i one na opštinskom u blizini porodične kuće, datiraju još od vremena njihovog dolaska.

Tokom 40 godina života i rada u Herceg Novom, uložili su mnogo truda i znanja kako bi baštu, ali i okolinu kuće, krasio veliki broj sadnica raznih biljnih vrsta.

Vesna Šijak kaže da su i ona i njen preminuli suprug Risto imali želju da gradu poklone palme, iako se, što ljudi od struke znaju, sadnice mogu prodati.

Šijakovi su po struci fitopatolozi i uvijek su bili na raspolaganju da sugrađanima, ali i nadležnima, upute stručni savjet.

Risto je, kako njegova supruga priča, dugo radio u švajcarskom Institutu za istraživanje preparata za zaštitu biljaka, i sve svoje znanje uvijek je rado dijelio.

U Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i ekologiju su, u konsultaciji sa Vesnom Šijak, odredili lokacije na kojima će biti presađene poklonjene palme: kod Dječjeg doma „Mladost" u Bijeloj, na petlji u Igalu, kod vrtića u Bijeloj, Igalu i na Toploj.

Pobjeda

Portal Analitika