Politika

Vujanović: Rusija da pomogne u utvrđivanju istine

Nova Vlada je u skladu sa mojim očekivanjima, ekspoze premijera je krajnje jasan, određen, sa jasnim rokovima i preciziranom i oročenom odgovornošću članova Vlade u realizaciji zacrtanog, kazao je predsjednik države Filip Vujanović. I program i premijerov pristup su jasni - nastavak euroatlantskih integracija, ocijenio je Vujanović gostujući na TV Pink. Što se bojkota opozicije tiče, Vujanović naglašava da je iskustvo pokazalo neisplativost tog čina, naglašavajući da smo svi odgvorni za budućnost Crne Gore. Vujanović očekuje spremnost Rusije da pomogne u rasvjetljavanju formiranja terorističke grupe koja je imala naum da stvori haos u Crnoj Gori na izborni dan.
Vujanović: Rusija da pomogne u utvrđivanju istine
Portal AnalitikaIzvor

"Ubijeđen sam da će dinamika integracija ići dobro, u pozitivnom smjeru. Vidim da je premijer označio kraj 2019. godine kao završetak pregovora sa EU. Dakle, izvjesno je da ćemo i dalje biti lider u integracijama", kazao je Vujanović.

On je ubijeđen i da će biti ostvarene realne procjene premijera Markovića što se tiče unutrašnje politike - bolji život, strane investicije...

"Ja sam ubijeđen da će Crna Gora, kroz investicionu politiku, obezbijediti uslove za brži ukupni ekonomski razvoj", kazao je predsjednik Crne Gore.

Generalno, kaže Vujanović, ekspoze je ne samo realan, već i krajnje optimistički.

Odgovarajući na pitanje o bojkotu opozicije, Vujanović je kazao da opozicija, i ovdje kao i svuda, vodi politiku u onom interesu za koji smatra da je najbolji.

"Iskustvo u Crnoj Gori pokazuje da se bojkot nikad nije pokazao pozitivnim, ni jedna parlamentarna stranka ili koalicija nije imala politički benefit od toga, da njihovo očekivanje da se, kako kažu, uključe važne međunarodne adrese, ne korespondira sa onim što je međunarodna zajednica već kazala. Konačno, i nedavno iskustvo kada je DF dugo bojkotovao parlament to potvrđuje. Dakle, poslanici kroz parlament treba da ostvaruju i svoj program i odnos prema Vladi", kazao je Vuanović.

Što se tiče poziva "građanske" opozicije za razgovor o ponavljanju izbora, Vujanović poručuje da će ova Vlada, prije svega, polagati račune javnosti kroz obezbjeđenje boljeg kvaliteta života.

"Mislim da Vlada treba da funkcioniše u četvorogodišnjem mandatu", kazao je crnogorski predsjednik.

Vujanović je, na osnovu dugogodišnjeg poznavanja premijera Markovića, kazao kako je očekivao njegov poziv opoziciji za ulazak u Vladu i istakao njegovu spremnost na dijalog.

"Vlada ne znači samo neku tekuću obavezu nego i ostvarenje nekih strateških pravaca, što povećava odgovornost svih onih koji rade u Vladi. Nije lako baviti se odgovornim državnim poslovima i vjerovatno da taj stepen nestrpljenja opozicije koji je trajao dugo, njima stvara okvir za političke odluke koje se manifestuju i kroz bojkot parlamenta. Ali, mislim da svi odgovaramo za budućnost Crne Gore, i ekonomsku i socijalnu i državnu, neko sa pozicije vlasti, neko sa pozicije opozicije. Opozicija, kroz kontrolu rada Vlade prije svega iz parlamenta, ima snažnu mogućnost uticaja na rad Vlade i tako gradi svoju političku snagu", kaže Vujanović i ocjenjuje da je iskustvo pokazalo da je neisplativo funkcionisanje van institucija sistema i zato je kazao da se nada da će opozicija preispitati svoju aktuelnu odluku.

Funkcionisanje Vlade izbornog povjerenja ocijenio je pozitivnim. Kazao je da je, po prirodi posla, imao komunikaciju samo sa ministrom unutrašnjih poslova u toj Vladi.

"Opozicija je maksimalno doprinijela pripremi izbora i učestvovala u radu izvršne vlasti i nakon izbora. Zato je teško razumjeti da opozicija želi učešće u izvršnoj ali ne i zakonodavnoj vlasti", ocijenio je Vujanović.

U odnosu na hapšenja lica koja su kao organizovana kriminalna grupa radi vršenja terorizma u izbornom danu, Vujanović je podsjetio na svoje ranije izjave, naglasivši da je pozdravio ocjene specijalnog državnog tužioca.

"Bio je to žestoko zlokobno koncipiran naum. Mislim da se pokazalo sve ono što su rizici i strahovi kroz uspješnu aktivnost da je produkovalo rezultat koji se pretvara u kompliment Crnoj Gori. Dakle, Crna Gora je pokazala, u jednoj ozbiljnoj akciji koja je, kako je, kako je to sjajno rekao premijer Srbije, imala ozbiljan inostrani element, da je Crna Gora u stanju da jednu tako ozbiljnu akciju prekine, da liši slobode one koji su učestvovali u njoj i identifikuje one koji nijesu lišeni slobode i tako pokaže ozbiljnost države. I to je dovoljnio od predsjednika države, jer mislim da ne treba da komentarišem krivične postupke koji su u toku i da ne treba da ih komentarišem, posebno zbog svojih profesionalnih aktivnosti prije obavljanja državnih funkcija", kazao je Vujanović.

Kazao je da specijalnog tužioca nije kontaktirao ni jednom jedinom prilikom jer, kako kaže, ničim ne želi da utiče na rad tužilaštva.

Vujanović je ocijenio da se u ovom slučaju Srbija krajnje odgovorno i ozbiljno postavila, sve državne strukture su se maksimalno i ozbiljno uključile.

"Time smo pokazali da smo države - prijatelji, prije svega. Ja bih kazao da se i Rusija, sa zvaničnih državnih adresa, pokazala da je na apsolutnoj distanci od toga, da nema nikakve veze sa dva lica koja su ekstremni nacionalisti koji stoje na čelu te grupacije. A, kroz to, vjerujem da je Rusija pokazala i spremnost da učestvuje u postupku ispitivanja tih lica i utvrđivanju istine koja se ne može utvrditi bez definitvnog saznanja njihovih aktivnosti i ja očekujem spremnost Rusije da u svemu tome pomogne", kazao je crnogorski predsjednik.

On smatra da je ovaj slučaj jedan od najznačajnijih pravosudnih predmeta u istoriji Crne Gore, svakako najznačajniji od obnove njene nezavisnosti.

Na pitanje o pritisku iz Rusije, kroz izjave nekih bivših, ali i aktuelnih ruskih činovnika, Vujanović kaže da je za njega najvažnija izjava ruskog predsjednika Putina. Bilateralni odnosi dvije zemlje, kako kaže, na niskom su nivou, ali zbog ukupnih kretanja na međunarodnoj političkoj sceni.

Rusija je, kaže Vujanović, među našim političkim prioritetima.

"Ali, ni u jednoj prilici nijesmo prećutali naše osnovne prioritete - euroatlantske ciljeve. Promijenio se, od 2013. godine, globalni okvir, a time i retorika Rusije. Ali, mislim da se suštinski nije promijenila politika Rusije - da ima dobre odnose sa Crnom Gorom", kazao je Vujanović.

Vujanović je, kako kaže, apsolutno ubijeđen da ćemo naše odnose sa Rusijom da vratimo na potreban nivo.

"To je i interes NATO-a. NATO, takođe, iz sasvim jasnih, globalnih razloga, želi da sa Rusijom ima odnos koji će biti primjeren potrebi globalnog djelovanja. I zbog borbe protiv terorizma, koji je globalni problem, a ta borba bez saradnje NATO-a i Rusije nema svoju punoću, i zbog potrebe da se sirijsko pitanje zajednički rješava i na kraju, u potrebi da se zajednički djeluje u kontroli nuklearnog naoružanja ili razoružanja. Ja sam ubijeđen da će ta kolaterala Crne Gore, koja je nezasluženo dobila poziciju važne tačke konfliktnog gledanja Rusije i NATO-a s aspekta politike proširenja. Mi smo sada praktično jedina država na vratima NATO-a i Rusiji je bilo važno da saopšti svoj stav", kazao je crnogorski predsjednik.

Izvor: Pink M

Portal Analitika