Abiznis

Nove cijene struje biće objavljene najkasnije 16. decembra

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) sjutra bi na sjednici trebalo da donese odluke po zahtjevima energetskih subjekata, na osnovu kojih će se formirati eventualno nove cijene struje koje će važiti od 1. januara. Iz RAE poručuju da cijene koje će snabdjevači primjenjivati treba da budu objavljene najkasnije 16. decembra.
Nove cijene struje biće objavljene najkasnije 16. decembra
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju RAE se navodi da su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), elektrodistributivni sistem (CEDIS) i operator tržišta električne energije (COTEE), početkom septembra, odnosno u roku koji je utvrđen Zakonom o energetici, dostavili zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknade.

Kao rezultat prve faze postupka, koja je, kako pojašnjavaju, obuhvatila analizu zahtijevanih troškova, u RAE su urađeni izvještaji o analizi dokumentacije po zahtjevima energetskih subjekata, sa predlogom regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknade.

untitled-1

“Regulatorno dozvoljeni prihod i cijene su utvrđeni na osnovu podataka sadržanih u dokumentaciji koju su subjekti dostavili uz zahtjeve i na naknadno traženje regulatora. Izvještaji su u formi nacrta objavljeni na internet stranici RAE. Na taj način je obezbijeđena transparentnost ovog postupka i pružena mogućnost energetskim subjektima i drugim zainteresovanim subjektima da daju primjedbe i sugestije”, ističu iz RAE.

Oni navode da se u cijene i naknade po kojima korisnici sistema plaćaju električnu energiju i usluge, transponuje regulatorno dozvoljeni prihod operatora, koji regulator utvrđuje u skladu sa odgovarajućim metodologijama.

“Odluke o regulatorno dozvoljenom prihodu i cijenama RAE, pored subjekata na koje se odnose, dostavlja i licenciranim snabdjevačima, koji su dužni da formiraju cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce koje snabdijevaju i objave ih na internet stranici najmanje 15 dana prije početka snabdijevanja. Cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca pored cijena i naknada za operatore, sadrže i cijenu energije koju snabdjevač utvrđuje u skladu sa Zakonom o energetici, kao i druge naknade utvrđene zakonom“, ističe se u saopštenju RAE.

Foto: astroregulus.com

Portal Analitika