Društvo

Vojvodić - Damjanović: Zajednički cilj bolja referentnost domaćih naučnika

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić razgovarala je danas sa ministarkom nauke Sanjom Damjanović o mogućnostima internacionalizacije, bolje vidljivosti i referentnosti naučno-istraživačkih grupa Univerziteta Crne Gore, kao i o njihovom povezivanju sa renomiranim naučnim institucijama iz Evrope.
Vojvodić - Damjanović: Zajednički cilj bolja referentnost domaćih naučnika
Portal AnalitikaIzvor

Rektorka je zahvalila ministarki što je posjetom Univerzitetu Crne Gore započela mandat i podsjetila na zajedničke projekte koje bi trebalo zajednički unaprijediti.

„Veoma poštujemo što ste vrlo brzo došli na Univerzitet Crne Gore. Smatram to dobrim gestom, jer postoji puno oblasti koje možemo brzo da unprijedimo“, kazala je Vojvodić.  

Ona je podsjetila da je Univerzitet, u svojoj kratkoročnoj strategiji, akcenat stavio na internacionalizaciju „ali prije svega na onom nivou i shodno kontekstu u kojem UCG funkcioniše kao matica bilo kakvog naučno-istraživačkog rada“ u Crnoj Gori.

„Da počnemo upravo od onoga što je najbitnije za kvalifikovanje kadra – ljudskog resursa na Univerzitetu, a to je poštovanje naučno-istraživačkih referenci prilikom izbora u zvanje, pospješivanje mobilnosti saradnika i doktoranata. Zagovaramo kriterijume naučnog publikovanja i referentna mentorstava“, kazala je Vojvodić. Ona je navela da je u toku uspostavljanje centara za istraživanja na svim univerzitetskim jedinicama, kao i da se Univerzitet Crne Gore može pohvaliti Centrom izvrsnosti BIO ICT i idejom Naučno-tehnološkog parka u univerzitetskom kampusu.

Ministarka Damjanović kazala je da postoji mogućnost da se uspostavi aktivna saradnja između malih naučnih grupa sa UCG, sklapanjem ugovora o saradnji, sa više instituita u Evropi „koji su otvoreni i naklonjeni naučnicima“.

Ti naučni instituti su, ispričala je ministarka, poput malih industrijskih gradova koji omogućavaju rad „pod jednim krovom“ za biologe, fizičare, biomedicinare, hemičare, informatičare, odnosno one naučno-istraživačke grupe kojima je neophodna skupa oprema za rad, a koju ni mnogo razvijenije zemlje od naše ne mogu priuštiti.

Na sastanku je, na predlog rektorke Vojvodić, dogovoreno da se krajem decembra organizuje sastanak sa predstavnicima Naučnog i Odbora za doktorske stidije Univerziteta Crne Gore, referentnim naučnicima i istraživačima, i predstavnicima Ministarstva nauke, kako bi se razgovaralo o realizaciji ove ideje.  

Portal Analitika