NATO

Pešić na Konferenciji zemalja Američko-jadranske povelje

Zamjenik načelnika Generalštaba, brigadni general Rajko Pešić predvodi delegaciju Vojske Crne Gore na 20. Konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5), koja se danas i sjutra održava u Splitu.
Pešić na Konferenciji zemalja Američko-jadranske povelje
Portal AnalitikaIzvor

Tema ovogodišnje Konferencije je unapređenje interoperabilnosti sa NATO i zajednički pristup u ostvarivanju ciljeva sposobnosti i partnerskih ciljeva kroz zajedničke vježbe i obuku.

General Pešić je u svom obraćanju istakao da je A-5 inicijativa veoma važan regionalni forum koji je značajno podržao proces reforme i transformacije odbrambenog sektora u Crnoj Gori, kao i razvoj interoperabilnosti i kapaciteta Vojske. Osim toga, forum je doprinio jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja među oružanim snagama regiona, ocijenio je zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

U zajedničkoj izjavi potvrđena je posvećenost A-5 inicijative da obezbijedi podršku zemljama kandidatima za članstvo u NATO. U skladu sa tim, posebno je istaknut značaj procesa pristupanja i integracije Crne Gore u NATO za cijeli region i dat snažan podstrek za Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju na njihovom putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Zamjenik načelnika Generalštaba imaće tokom trajanja Konferencije bilateralne sastanke sa generalom Timotijem Rejom, zamjenikom komandanta Komande američkih snaga u Evropi (US EUCOM), generalom Daglasom Farnhamom, komandantom Nacionalne garde američke savezne države Mejn, sa kojom Vojska Crne Gore ima dugogodišnju saradnju u okviru Programa strateškog partnerstva, kao i sa generalom Rahmanom Ramom, komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti.

Zemlje članice A-5 inicijative su: Albanija, Bosna i Hecegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, kao i SAD, predstavljene Komandom američkih snaga za Evropu.

Portal Analitika