Društvo

IJZ: Pacijent preminuo od gripa

U Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, juče je pristigla jedna prijava smrti od gripa Influence tipa AH3.
IJZ:  Pacijent preminuo od gripa
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je prvi registrovani smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni. Riječ je o pacijentu starosti 63.godine, koji je bolovao od više hroničnih bolesti, kod koga je postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa. Pacijent nije bio vakcinisan protiv gripa. U Evropi i okruženju dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, dok se mnogo rjeđe registruje podtip AH1 kao i tip B.“, saopštavaju iz Instituta za javno zdravlje.

U toku 46. nadzorne sedmice aktivnost virusa gripa u Evropskom regionu je istog niskog inteziteta aktivnosti kao i prethodne nedjelje.

„Uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, u Crnoj Gori je u toku prethodne sedmice (od 21.11 – 27.11.2016.godine) prijavljeno 45 osoba sa simptomima nalik gripu“, saopštavaju iz Instituta za javno zdravlje.

Najučinkovitija preventivna mjera je, objašnjavaju oni, vakcinacija protiv sezonskog gripa.

„Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dvije do tri nedjelje nakon aplikacije vakcine. Opšte preventivne mjere su: rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе blisкih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam“, zaključuju iz Instituta za javno zdravlje.

Portal Analitika