Abiznis

LEKIĆ: Planovi Vlade su veliki i ozbiljni

Nova Vlada ima 19 ministarstava i postavlja se pitanje kako će funkcionisati, jer radi se o prilično velikom broju ministarstava i vjerovatno povećanju broja izvršilaca u svakom ministarstvu, a posebno u novoformiranim. Najavljena racionalizacija javne potrošnje nije u skladu sa povećanjem broja ministarstava i na prvi pogled ne daje uvjerenje da će se to i desiti, ali to će vrijeme pokazati, izjavio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.
LEKIĆ: Planovi Vlade su veliki i ozbiljni
Portal AnalitikaIzvor

-Zanimljiv će biti predlog budžeta za narednu godinu, koji je koncipiran po budžetskim jedinicama, i tada će sve biti jasnije. Vidjećemo stavke bruto i neto plate zaposlenih po ministarstvima i moći ćemo uporediti koliko je to manje ili više u odnosu na ovu godinu. Najava smanjenja troškova za službena putovanja i razne konsultanske usluge može samo pozitivno da se sagleda, ali istovremeno to i potvrđuje da je do sada bilo dosta prostora za moguće neopravdane troškove. Sumnjam da se efikasnost ministarstava može limitirati sredstvima za putovanja i ostale troškove, mislim da je to samo dio novca koji se prvo vidi i time izaziva sumnju u  neracionalno trošenje- rekao je Lekić.

Podsjetio je da je mnogo novca do sada potrošeno na ime kamata na kredite i izdate garancije, često bez potrebe, a za to niko do sada nije snosio odgovornost.

-Vlade su se mijenjale, ministri takođe, a Vlada kontinuiteta često je vodila računa samo o troškovima koje je ona napravila, ne vraćajući se za već potrošenim novcem. Ukupan dug je rastao, a budžetski deficiti se pokrivali iz novih zaduženja i to obično kratkoročnim kreditima, koji su najskuplji. Tu posebno mislim na državne zapise na 180 dana, koji čine značajne stavke u ukupnom dugu- istakao je Lekić.

On je naglasio da su stavke zarada u javnom sektoru vrlo ozbiljne, nakon što je Zakon o zaradama javnih službenika počeo da se primjenjuje u državnoj administraciji.

-Sumnjam da će se broj zaposlenih u ministarstvima smanjiti, a uz novoformirana ministarstva dolazimo do pravih troškova ove Vlade. Ipak, prije bilo kakvih zaključaka sačekajmo novi budžet i tada ćemo komentarisati ukupan trošak Vlade. Planovi Vlade su veliki i ozbiljni, samo da i realizacija bude u skladu sa planom- tek tada će posljednja rečenica premijera da ukupno svi građani treba da osjete boljitak i bolji život, a do tada dajmo im vremena da na dijelu vidimo šta je urađeno. Da li će koji ministar biti smijenjen za godinu mnogo ne interesuje građane, već samo da se dođe do proklamovanog cilja, u protivnom su ove promjene ministara bile samo kozmetičke i bez promjene suštine- zaključio je Lekić.

S.G.

Portal Analitika