Zanimljivosti

VIKILIKS OTKRIVA: Zapad drhtao od SFRJ i Tita!

U tajnim spisima iz 1976. navodi se da su se velike sile prilično plašile vladavine Josipa Broza, koja je „opasan model za zapadnu Evropu“
VIKILIKS OTKRIVA: Zapad drhtao od SFRJ i Tita!
Portal AnalitikaIzvor

Koliko je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito bio moćan pokazuju, pored ostalog, američke depeše iz sedamdesetih koje je upravo objavio Vikiliks, a u kojima se navodi da je Zapad bio u strahu od jugoslovenskog komunizma!

Depeše otkrivaju da je Zapad takoreći drhtao od Tita, a to se posebno vidi u dokumentu poslatom 1976. iz Beograda. Tu se, naime, navodi ocjena američkog državnog sekretara da je model vladavine Josipa Broza opasan za čitav Zapad.

- U skladu s govorom američkog državnog sekretara šefovima misije u Londonu, dok je Jugoslavija nezavisna od Sovjetskog Saveza, što nama odgovara, Titov komunizam je, s druge strane, opasan model za zapadnu Evropu. Zato bi možda bilo korisno da podsjetimo naše socijalističke prijatelje iz zapadne Evrope šta je u stvari jugoslovenski sistem, a šta nije. Postoji određena količina romantizma i maštanja da Jugoslavija predstavlja humani komunizam s demokratskim licem - navodi se u američkoj depeši iz sedamdesetih, koju je sada objavio Vikiliks.

kurir.rs

Portal Analitika