Abiznis

PKCG: Najviše potencijala kroz Institut i dentalne ordinacije

Crna Gora u zdravstvenom turizmu, čiji je sistemski razvoj počeo prije pet godina, najviše potencijala ima kroz njen brend Institut „Simo Milošević“ i stomatološke, odnosno dentalne ordinacije, ali je za postizanje pravih rezultata potrebno usvajanje adekvatnih sertifikata i standarda.
PKCG:   Najviše potencijala kroz Institut i dentalne ordinacije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma Privredne komore (PKCG), Vasilije Stijepović, danas je na sjednici kazao da zdravstveni turizam u zemjama regiona i svijetu predstavlja dopunu turističke ponude i specifični vid turizma, koji omogućava veći broj radnih mjesta i produžetak sezone.

„U doba recesije i svjetske ekonomske krize zdravstveni turizam bilježi rast od 20 odsto godišnje. Oko 15 odsto klijenata kao motiv odlaska u određenu destinaciju upravo navodi zdravstvene razloge“, rekao je Stijepović.

On je naveo da je iz tog razloga u Crnoj Gori prije pet godina počela kvalitetna promocija i sistemski razvoj zdravstvenog turizma, između ostalog i formiranjem Koordinacionog odbora pri PKCG.

„Naš osnovni cilj je sistemski razvoj i spajanje svih subjekata koji imaju presudnu ulogu u afirmaciji razvoja zdravstvenog turizma. Tu mislimo na ministarstva zdravlja i održivog razvoja i turizma i drugih neophodnih subjekata da bi se razvijao taj značajan i specifičan oblik turizma“, objasnio je Stijepović.

On je saopštio da su članovi Koordinacionog odbora na sjednici razgovarali o zakonskoj regulativi, poboljšanju uslova za razvoj zdravstvenog turizma, kreiranju njegovih specifičnih programa i omogućavanju povoljnijih uslova za ulaganje investitora.

„Neophodan uslov je standardizacija i sertifikacija usluga u zdravstvenom turizmu“, smatra Stijepović.

On je ocijenio da su Institut „Simo Milošević“ i dentalne ordinacije postojeći resursi u Crnoj Gori u dijelu zdravstvenog turizma.

„Zdravstveni turizam je i upotreba priorodnih faktora u službi liječenja, pa se nadamo da ćemo u budućnosti valorizovati i one prirodne potencijale, s obzirom da je Crna Gora destinacija prirodnih ljepota“, kazao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, sjever Crne Gore se može kvalitetno valorizovati kroz specifične programe kao što je šumska medicina.

„Svjetsko stanovništvo ima tendecnciju starenja, tako da se pretpostavlja da će do 2050. godine 30 odsto sanovništva imati preko 60 godina. To su dovoljni pokazatelji da ono što Crna Gora ima, uz promociju za potencijalne investitore, može da se iskoristi“, naveo je Stijepović.

Kada je u pitanju region, on je rekao da su u Hrvatskoj, kada je u pitanju medicinski turizam, najviše tražene ortopedske i stomatološke usluge, kao i postupci fizikalne medicine i vantjelesne oplodnje.

„Ako govorimo o elementima gdje mi vidimo komparativnu prednost, to su dentalne usluge, ali nemamo još podatke koliko ljudi dolazi u Crnu Goru iz tog razloga“, naveo je Stijepović.

On je objasnio da nije samo potreba za liječenjem i za dobijanjem zdravstvene usluge razlog dolaska u neku destinaciju, već i unaprijeđenje postojećeg zdravlja.

Stijepović je saopštio da ga raduje što je premijer Duško Marković u ekspozeu naveo da se Programom rada Vlade za narednu godinu planira izrada strategije zdravstvenog turizma.

„To je presudan dokument na polju afirmacije razvoja tog specifičnog oblika turizma“, dodao je Stijepović.

Predsjednik Udruženja stomatologa Crne Gore, Ognjen Delić, kazao je da je dentalni turizam trenutno u fazi razvoja.

„To znači da se bez adekvatne sertifikacije i standardizacije naših ordinacija ne možemo baviti ozbiljno zdravstvenim turizmom. Da bi se ozbiljno bavili tom pričom moramo posjedovati evropske sertifikate i standarde, kako bi mogli da dovedemo ozbiljne marketinške agencije, koje će se baviti dovođenjem turista koji će ovdje dobijati stomatološke usluge“, dodao je Delić.

Kada je u pitanju kadar, on je kazao da je on u Crnoj Gori ogroman.

„Imamo ogroman potencijal i ozbiljne ordinacije, ali moramo to pokazati i standardima, jer ćemo onda imati kompletnu infrastrukturu da se time ozbiljno bavimo“, zaključio je Delić.

Portal Analitika