Društvo

Lutka ''Frozen'' i set ''mali poni'' opasni za djecu

Jedna od najpopularnijih igračaka za djevojčice lutka „Frozen“ povučena je prošlog petka sa crnogorskog tržišta, jer predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje, utvrdila je Zdravstveno-sanitarna inspekcija.
Lutka ''Frozen'' i set ''mali poni'' opasni za djecu
Portal AnalitikaIzvor

Ova gumena lutka nepoznate robne marke, koja je od septembra prodavana na tržištu Crne Gore, sadrži 8,2 odsto ftalata po masi, a maksimalno dozvoljena vrijednost, u skladu sa propisima u igračkama i proizvodima za djecu je 0,1 odsto.

Uvoznik i distributer ove lutke preduzeće „Svicomm“ d.o.o. oglasilo je u medijima informaciju da je igračka opasna po djecu jer šteti zdravlju djece i može uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema. Naveli su da je bar kod igračke 015050101179 i pozvali potrošače da je vrate u objekat u kojem su je kupili. Kupci će novac dobiti natrag. Iz istih razloga naloženo je da se sa tržišta povuče i gumena igračka 1/3 set „mali poni“, nepoznate robne marke. Budvansko preduzeće takođe je uvoznik i distributer i ove igračke, a kako su naveli u obavještenju, prodavana je od septembra. Nalog da se povuče stigao je prošlog petka, jer su zdravstveno-sanitarni inspektori utvrdili da ima 6,1 odsto ftalata po masi, a dozvoljena vrijednost je 0,1 odsto.

Bar kod ove i gračke je 015050101643, a uvoznik je pozvao sve one koji su je kupili da je vrate, a novac će dobiti natrag. Kako smo juče objavili, sa tržišta je povučeno i 11 plastičnih kineskih lutaka „yongbai baby“ koje su sadržale 7,9 odsto ftalata po masi i čiji je uvoznik je „BK komerc“ d.o.o. Podgorica. Ova lutka je prodavana od marta na našem tržištu i povučena je sredinom novembra zbog toga što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača.

Sa tržišta je iz istih razloga povučena i lutka „fashion styles“ koja je sadržala čak 19,3 odsto ftalata po masi. Distributer i uvoznik tog proizvoda, preduzeće „Pan Graf CG“ povuklo je ovog mjeseca sporne lutke, a u novinskom oglasu napisali su da je u prodaji na našem tržištu bila još od 2014. godine. Početkom mjeseca objavili smo i da je popularna igračka „my loveli horse“ - „pony set“ povučena sa tržišta jer je analizom u Centru za ekotoksikološka ispitivanja utvrđeno da sadrži čak 19,6 odsto ftalata po masi.

Internista endokrinolog u Kliničkom centru dr Olivera Bošković kazala je ranije za Pobjedu da sva štetna dejstva ftalata nijesu u potpunosti ispitana, ali da je dokazana njihova kancerogenost i dovode se u vezu sa malignim tumorom dojke i testisa. (Pobjeda)

Portal Analitika