Društvo

Zorica Kovačević biće na čelu Kliničkog centra

Zorica Kovačević biće nova direktorica Kliničkog centra Crne Gore, saznaje Pobjeda nezvanično.
Zorica Kovačević biće na čelu Kliničkog centra
Portal AnalitikaIzvor

Na tu funkciju Vlada će je, najvjerovatnije, imenovati na sjednici naredne sedmice. Na istoj sjednici trebalo bi da bude izabran i novi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje. Na čelo te ustanove, kako je kazao naš izvor, biće izabrana osoba iz reda ekonomskih stručnjaka. Direktora Kliničkog centra predlaže ministar zdravlja, a imenuje ga Vlada.

Nesuglasice

Nezvaničan sagovornik Pobjede ispričao je da novi ministar Kenan Hrapović, koji je ranije bio direktor Fonda zdravstva, vjeruje da je Kovačević prava osoba za direktorsku funkciju u Kliničkom. Nju je, svakako, preporučio i raniji angažman u Domu zdravlja u Danilovgradu, koji je godinama uspješno vodila i koji je, zahvaljujući njoj, slovio za najbolje organizovanu zdravstvenu ustanovu u Crnoj Gori. Na čelu Kliničkog centra od aprila prošle godine je dr Ranko Lazović, koji je ostavku podnio 7. novembra. Njega je za ovu funkciju predložio doskorašnji ministar zdravlja dr Budimir Šegrt, sa kojim je Lazović, navodno, ubrzo ušao u sukob zbog neslaganja sa mnogim Šegrtovim odlukama vezanim za zdravstevni sistem.

Ni Lazović ni Šegrt nikada nijesu potvrdili da je među njima bilo nesuglasica, ali na sukob, ipak, ukazuje i činjenica da prvi čovjek Kliničkog o ostavci nije obavijestio ministra, već je dostavio doskorašnjem premijeru Milu Đukanoviću. Otvoreni rat Za razliku od „skrivenog“ sukoba sa Lazovićem, prvi čovjek crnogorskog zdravstvenog sistema ušao je u otvoreni sukob sa svojim nasljednikom Kenanom Hrapovićem, kojeg je Šegrt zatekao na poziciji direktora Fonda zdravstva.

Njih dvojica nesuglasice su imali još od vremena kada je Šegrt bio na čelu bolnice u Meljinama. Tada je Fond ocijenio da su tri računa te bolnice neopravdano uvećana za oko 190.000 eura.

Prvi otvoreni sukob između njih dvojice buknuo je nakon odluke Šegrta da raskine ugovor sa privatnim apotekama, a nesuglasice su kulminirale prilikom raspodjele budžeta za medicinska sredstva, kada su ministri zdravlja i finansija bez konsultacija sa Fondom odlučili da umjesto planiranih 16,84 miliona eura za ovu namjenu opredijele svega 5,02 miliona, a za ljekove 39,58 eura. (Pobjeda)

Portal Analitika