Politika

BLAŽIĆ: Prvi put Vlada legalna, ali ostali ministri „opšte prakse“

Prvi put od nezavisnosti Crna Gora je dobila legalnu Vladu, jer su se do sada prvo birali ministri, pa tek onda se mijenjala uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave, stav je dekana Fakulteta za državne i evropske studije Đorđija Blažića.
BLAŽIĆ: Prvi put Vlada legalna, ali ostali ministri „opšte prakse“
Portal AnalitikaIzvor

Njega je obradovala vijest o novoj vladi, te za Dnevnik TVCG ističe kako je to važno i zbog stabilnosti države i zbog funkcionisanja njenih instituicija.

- Ono što me posebno raduje - i kao građanina, ali i kao profesionalca - jeste činjenica što smo najzad, prvi put od nezavisnosti, dobili legalnu Vladu. Zato što su se ranije, nažalost, prvo birali ministri, pa tek nakon toga se mijenjala uredba o organizaciji i načinu rada držane uprave i formirala ministarstva prema izabrabnim ministrima. To je nelegalnost. Danas imamo prvi put da je izmijenjena uredba, da su formirana ministarstva i tek nakon toga se stiče pravni osnov za izbor Vlade i to se, srećom, sada desilo - kazao je Blažić.

Način na koji je premijer Duško Marković juče govorio u parlamentu, pitanja koja je otvorio i rješenja koja je predložio, najavljuju određeni diskontinuitet u odnosu na prethodnu Vladu, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu dr Anđelko Lojpur.

To su pitanja od deficita trgovinskog bilansa, suviše visoke javne potrošnje, pa do nezaposlenosti.

- Čak i sam način kako je govorio pemijer, pitanja koja je otvorio i način na koji je predložio rješenja, ne ide baš u prilog tome da je ovo vlada kontinuiteta. Ako ga i ima, onda se diskontinuitet krije u personalnom sastavu. Jer u Karađorđevoj, među 19 ministara koliko ih će ih brojati nova Vlada, stanuje 16 novih ministara - kaže Lojpur.

- Ovo shvatam kao potez premijera da polako počinje da se raščišćava sa nekim ustaljenim establišmentom koji je decenijama na političkoj sceni i sceni izvršne vlasti, apsolutno podržavajući potez da šansu treba dati mladim i sposobnim ljudima - naveo je Blažić, te dodao da je iskorak napravljen, ali ne radikalan.

- Na žalost, ostala je jedna komponenta - ministri opšte prakse - ocjenjuje Blažić.

- Mi moramo biti svjesni da će ova vlada dobro raditi, a da li će biti skladan simfonijski orkestar, dosta toga zavisi od premijera - smatra Lojpur.

Sagovornici dnevnika saglasni su u jednom: ozbiljni su zadaci pred 41. crnogroskom Vladom. Kako će se uhvatiti u koštac sa njima, kažu da će vrijeme pokazati, „jer je vrijeme jedini objektivni sudija“.

Izvor: Portal RTCG

Portal Analitika