Društvo

Arhus centri u Crnoj Gori doprinijeće boljoj implementaciji Arhus konvencije

Crna Gora posvećena je principima Arhuske konvencije, a posebnu pažnju bazira na održivom razvoju i očuvanju životne sredine, što predstavlja jedan od neophodnih uslova u procesu evropskih integracija, ocijenjeno na tribini koja je danas održana u Podgorici.
Arhus centri u Crnoj Gori doprinijeće boljoj implementaciji Arhus konvencije
Portal AnalitikaIzvor

Tribina je organizovana u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u okviru Javne rasprave o Predlogu trećeg nacionalnog izvještaja o sprovođenju Arhuske konvencije.

- Izvještaj je pripremljen u skladu sa obavezama koje Crna Gora ima kao članica Konvencije i obuhvata podatke o implementaciji Arhuske konvencije za period od 2014. do septembra ove godine. Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović, kazala je da su za izradu izvještaja korišćeni važeći propisi Crne Gore, ne samo iz oblasti životne sredine, već i iz drugih oblasti, prilozi i mišljenja nadležnih organa i organizacija, razni strateški dokumenti, kao i izvještaji o radu nadležnih organa i institucija. Ona je istakla da je za sprovođenje tri stuba Arhuske konvencije naročito bitna uloga Arhus centara, kao važnog mehanizma za njenu implementaciju - stoji u saopštenju iz resornog ministarstva.

Pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine Dušan Raspopović posebno se osvrnuo na aktivnosti Arhus centara koji će, kako je naveo, i u budućem periodu značajno doprinijeti još boljoj implementaciji Konvencije u Crnoj Gori.

- U Agenciji je u toku sprovođenje projekta Uspostavljanje i razvoj Informacionog sistema životne sredine, koji se finansira iz sredstava IPA fondova. Krajnji cilj projekta je uspostavljanje uslova za nesmetani protok podataka, odnosno obezbjeđivanje preciznih, pouzdanih i blagovremenih informacija o životnoj sredini cjelokupnoj javnosti. Na javnoj raspravi bilo riječi i o sadržaju i zahtjevima Arhuske konvencije koji se tiču pristupa informacija, učešću javnosti u odlučivanju i pristupa pravosuđa u oblasti životne sredine, ulozi mreže Arhus centara Crne Gore, kao i o načinima i iskustvima primjene Konvencije na državnom i lokalnom nivou. Predlog Izvještaja je od učesnika ocijenjen kvalitetnim, uz sugestije predstavnika nevladinog sektora da se dopune određeni članovi koji se odnose na praktičnu primjenu i prepreke u sprovođenju - naveli su iz Ministarstva.

Javnoj raspravi su, pored predstavnika tog resora, te Agencije za zaštitu životne sredine – Arhus centara Podgorica i Berane, prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija Ozon, Breznica i Centar za razvoj Durmitora i Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Javna rasprava počela je 1. novembra i trajaće do 12. decembra.

Portal Analitika