Ostalo

Zvanično: Monca ostaje u F1 kalendaru

Danas je Automobilistički klub Italije ACI potpisao ugovor sa Bernijem Eklstonom koji garantuje da VN Italije ostane stacionirana na čuvenoj Monci. Sporazum predviđa da Gran-pri trka ostane na legendarnoj stazi i naredne tri godine.
Zvanično: Monca ostaje u F1 kalendaru
Portal AnalitikaIzvor

Prvi čovjek Formule 1, Berni Eklston i predsjednik ACI Anđelo Skoti Damani uslove za zvanično potpisivanje sporazuma dogovorili su još u septembru.

„Uz puno rada, a uprkos velikim poteškoćama, obavještavam vas da je formalno potpisan ugovor o Monci“, rekao je Damani, ali nije javno komentarisao navode koji ukazuju da ugovor vrijedi 68.000.000 eura.

Podsjetimo da je prema prvim vijestima Berni Eklston zahtijevao cijelih 75.000.000 eura za potpis ugovora, odnosno da je od Italijana tražio 25.000.000 godišnje za svaku trku na legendarnoj Monci. Kako je priča o mogućoj selidbi VN Italije ganula mnoge, ali i izazvala burne kritike Eklston je odlučio da popusti.

Staza u Monci postoji od 1922. godine, a važno je znati da je baš na ovoj pisti održano najviše trka Formule 1 u istoriji takmičenja. Naime, Monca čak bila dio prvog F1 kalendara. Italijanski mediji objavili su ovu vijest kao posebno radosnu i već sada pozivaju na VN Italije koja će se voziti 3. septembra 2017. godine na dobro poznatom asfaltu.

Portal Analitika