Region

Bivši oficir Vojske RS na čelu narko-bande

Policija Gornje Austrije je u saradnji s policijama Njemačke i Češke u akciji pod kodnim nazivom "Mama - tata", i to na srpskom jeziku, razbila kriminalnu narko-grupu, kojoj je na čelu bio šezdesetogodišnji bivši oficir Vojske RS, pišu austrijski mediji.
Bivši oficir Vojske RS na čelu narko-bande
Portal AnalitikaIzvor

Banda je brojala otprilike 50 članova s visokohijerarhijskom organizacijom, a, kako je istaknuto, njeno najuže vođstvo su činili saborci glavnouhapšenog. Uhapšeno je ukupno 26 pripadnika, koji se nalaze u istražnom pritvoru, a zatvorene su i dvije ilegalne laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga. 

Policija je izvršila pretres desetak domova u području Gornje Austrije i podigla ukupno 52 prijave protiv krajnjih korisnika droge, a istraga se nastavlja radi utvrđivanja da li ima još pripadnika koji su u bjekstvu. 

Kako su pripadnici policije Gornje Austrije saopštili u medijskom izvještaju nakon akcije, zaplijenjena su oko 104 kilograma tabletica vrijednosti oko osam miliona eura, a osim toga, u ranijim policijskim akcijama povezanih s ovom grupom, zaplijenjene su i veće količine drugih droga, poput marihuane, kada su zatvorene i dvije ilegalne plantaže za uzgoj kanabisa. Kako prenosi austrijski "Kurir", Gotfrid Miterlener, šef Policije Gornje Austrije, je izjavio da su dvije pretresene laboratorije imale sedmični obim proizvodnje od oko 50 do 100 kilograma tabletica. 

"U cijeloj Njemačkoj godišnje bude zaplijenjeno oko 100 kilograma metamfetamina, a mi smo ovdje do trećeg kvartala zaplijenili više od 100 kilograma", naveo je on. 

Mediji ističu da je istragu u vezi s ovom bandom pokrenula njemačka policija još 2014. godine, a u posljednjih devet mjeseci akciji su se pridružili i policajci iz Austrije i Češke. Tokom istrage je stalno bilo angažovano oko 30 policajaca. Glavnoj akciji je, kako je objašnjeno, prethodilo nekoliko akcija koje su dovele do glavnih počinilaca. Tako je, kako ističe "Kurir", prošle srijede tokom velike racije u Njemačkoj i Češkoj izdato 36 naloga za pretres i devet naloga za hapšenje, a zaplijenjeno je droge u vrijednosti od više od 100.000 eura. 

Osim toga, navedeno je da su zaplijenjeni i oružja i ostala oprema. "Kurir" piše i da je u jednoj laboratoriji u Češkoj u junu zaplijenjeno 110 kilograma materijala koji se koristi za proizvodnju metamfetamina, a uhapšeni su pripadnici albansko-bosanskohercegovačke mafije prilikom plaćanja 20.000 za najam kuće koju su pretvorili u laboratoriju za proizvodnju droge. 

"Prilikom hapšenja, stanar kuće uhapšen je dok je spavao s navučenom gas-maskom preko lica. Dvojici ljudi koji su pripremali drogu hemijski procesi tokom proizvodnje očigledno nisu naudili", navedeno je u saopštenju policije. Osim ove akcije, policija je u Holandiji zaplijenila ilegalnu laboratoriju u kojoj su pronađena 74 kilograma materijala za proizvodnju tabletica. Istragom je utvrđeno da su kriminalci nakon toga laboratoriju premjestili u Češku.

nezavisne.com

Portal Analitika