Kultura

Praizvođenje drame „Isti“: Bajka o mraku naše svakodnevice

U drami „Isti“ bavimo se ljudskim, a ne lokalnim problemima. Mene, kao režisera, tematski interesuje čovjek, a ne granice u okviru kojih ljudi žive, kazao je za Portal Analitika reditelj Damjan Čitkušev.
Praizvođenje drame „Isti“: Bajka o mraku naše svakodnevice
Portal AnalitikaIzvor

Nagrađivani makedonski pozorišni stvaralac postavio je na sceni Studio CNP-a tekst naše mlade dramaturškinje Sare Đurović. Ova koprodukcija sa Makedonskim narodnim teatrom iz Skoplja privukla je brojnu publiku, u kojoj je ovog puta bio i tek izabrani ministar kulture, Janko Ljumović.

Reditelj Čitkušev se ovdje oprobao i u adaptaciji dramskog teksta, jer smatra Makedoniju i Crnu Goru – kao i širi region – bliskim po percepciji i tradiciji.

- Nadam se da će i publika u Skoplju dobro prihvatiti ovaj komad kao što je to bio slučaj na ovom praizvođenju. Mislim da jezik tamo ne može da bude problem u komunikaciji s publikom, jer smo bliski i po mentalitetu, i po energiji, i po jeziku, tako da se sve razumije – rekao je on, te dodao da još nije preciziran termin eventualnog igranja u Makedoniji.

Sara Đurović je ispričala kako je tekst nastao kada je imala 18 godina, kroz studentsku vježbu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju koji pohađa.
- Kad ste mladi, ne znate za posljedice i pišete da bi ste pisali. Želite da se dokažete. Što smo mlađi, to smo hrabriji. Zato mi nije bio problem da napošem tekst sa ovom temom. Nastao je kao vježba kod profesora Stevana Koprivice, a imali smo na raspolaganju da odaberemo bajku, legendu ili nešto mi da osmislimo. Odabrala sam formu bajke, jer mi je to dalo najveću slobodu u pisanju. Mada, komad „Isti” je moja, dosta bizarna varijanta bajke – rekla nam je ona.

Đurović smatra da je tekst adaptiran na pravi način, i da je Čitkušev učinio da od drama postala predstava.

2911isti3Glavna uloga povjerena je Andrei Mugoši, koja je vjerodostojno „balansirala“ između jave i snoviđenja tumačeći lik koji je konstatno na granici, u ovoj bajci koja je sve samo ne – bajkovita.

- Istina, čak je malo potresna i mračna, jer se radi o djevojčici koja je odrasla u lošoj porodičnoj atmosferi, pogrešno je vaspitavana i zato ima traume. Iz tog razloga i pokušava da pobjegne od stvaranosti pa se toliko „zamašta“, da na kraju povjeruje u svoje maštarije, gubi se i ne zna više što je stvarno, a što mašta. I tako je nastala njena mračna psihička strana – kazala je ona za Portal Analitika.

Dodaje kako nije imala problem da se identifikuje s likom 15-godišnje djevojčice, jer je u pitanju „nešto svakidašnje“.

- Ovo nije djevojčica od 15 godina koju svakodnevno srećemo, već jedna koja ima mračnu psihičku stranu. Imali smo više psihološki pristup u radu na predstavi, što mi se i dopalo. Radili smo duboku sistematsku analizu, pa mi je to bilo zanimljivo i privlačno. Glumački zadaci jesu bili zahtjevni, ali sam ih rješavala uz pomoć kolega i nadam se da je sve ispalo dobro – navodi naša sagovornica.

Njenog imaginarno-realnog prijatelja tumači Aleksandar Gavranić, koji je podsjetio na dugi i naporan proces rada na predstavi.

- Radimo od maja, probali smo razne pravce i sada smo se konačno svi smjestili u ovaj prostor. Iskreno se nadam da se u njemu „čita to što knjiga kaže“. Jer, ovo je, suštinski, tragična priča i povlači pitanja: što nam se dešava sa porodicom, kakvi su nam odnosi unutar porodice i šta izlazi iz naših dobrih namjera da nekoga zaštitimo, sačuvamo, pomognemo, da ga volimo. Iza toga, očigledno, stoji jedna vrlo tragična priča – dodao je on.

2911isti2Olivera Vuković u ovoj bajci tumači lik koji predstavlja arhetip nevolje i zla, ključan za sve ono što će se odigravati u komadu „Isti“.
- Žao mi je što moram da to kažem, ali baka koju igram je uzrok svih raskola u ovoj porodici – i braka, i lošeg odrastanja ove djevojčice, i ružnog odnosa njenih roditelja – navela je ona.

Vuković je izuzetno zadovoljna kako drama na kraju izgleda.

- Bilo je muke i više nego kod nekih drugih predstava, ali rezultat je zadovoljavajući. Uostalom, ova drama prelazi okvire naših granica i jer se tiče svih. Zato mislim da je dramski tekst pročitan na pravi način i da bi svuda ovako izgledao – zaključuje glumica iza koje su brojne uloge na scenama CNP-a.

Podsjećamo, prva repriza komada biće večeras igrana na sceni Studio od 20 i 30 časova,

U glumačkoj postavi su: Andrea Mugoša, Nikola Perišić, Olivera Vuković, Aleksandar Gavranić, Gorana Marković, Žana Gardašević Bulatović i djevojčica Mia Vojvodić. Scenograf je Stefan Spirovski, kostimograf Olivera Eraković Kosić, izbor muzike je uradio Damjan Čitkušev, a izvršnu produkciju Janja Ražnatović.

K.J.

Foto: CNP/D. Miljanić

Portal Analitika