Zanimljivosti

Preminuo "Karate Bob", bivši jugoslovenski obavještajac

U Amsterdamu je u šezdeset devetoj godini života umro Slobodan Mitrić, poznatiji kao ''Karate Bob'', bivši špijun Josipa Broza Tita, kako su ga četiri decenije predstavljali holandski mediji.
Preminuo "Karate Bob", bivši jugoslovenski obavještajac
Portal AnalitikaIzvor

U Holandiju je stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio tri Srbina zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, "Karate Bob", kako su ga zvali zbog znanja karatea, tvrdio je uporno da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Sud ga 1986 godine, nakon izdržane kazne, ne vraća u tadašnju Jugoslaviju zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Holandija ipak proglašava "nepoželjnim strancem". I pored teških životnih prilika, praktično bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno živi u Amsterdamu.

Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne u haškom Ševeningenu piše memoare koje mu holandski izdavači rado objavljuju pod naslovom "Titov tajni agent" (Geheim agent van Tito) a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski "James Bond" gdje potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama tzv. Istočnoga bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji a pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti holandske partnerke 2006. godine holandske vlasti odbile su mu dodijeliti bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Kada je ministar Gerd Leers odlučio 2012. godine da je njegov povratak u Srbiju siguran već je bio obolio.

Posljednje dane proveo je u zatrpanom tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gdje je ubrzo i umro.

avaz.ba

Portal Analitika