Abiznis

Nova vlada će zabraniti izvoz drvne sirovine i ukinuti koncesije?

Vlada Crne Gore, zbog sve većeg izvoza sirovog drveta u Albaniju, ozbiljno razmatra da ukine izvoz drvne sirovine i da preispita postojeći model koncesija. To je najavio premijer Marković u jučerašnjem ekspozeu.
Nova vlada će zabraniti izvoz drvne sirovine i ukinuti koncesije?
Portal AnalitikaIzvor

“Snažnije ćemo destimulisati izvoz drvne sirovine, i povećati investicije u drvnu industriju, pogotovo onu usmjerenu ka većem stepenu finalizacije proizvoda. Preispitaćemo postojeći model koncesija i u svim slučajevima u kojima se korišćenje prirodnih bogatstava pokaže neadekvatnim, uvesti nove modele i uslove njihovog korišćenja”, kazao je Marković.

Podsjetimo, višegodišnja zabrana sječe drveta u Albaniji dovela je do drastičnog rasta izvoza drveta iz Crne Gore u tu susjednu državu i rasta cijene ogrijevnog drveta, koja u pojedinim crnogorskim gradovima dostiže 50 eura po metru kubnom.

Ukupan izvoz drveta u Albaniju za prvih osam mjeseci ove godine bio je vrijedan 2,8 miliona eura i veći je 95,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosio 1,43 miliona eura. Privrednici za rast izvoza krive Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja na čijem čelu je bio Budimir Mugoša jer je, kako su kazali, propisalo uslove kojima se omogućava da najveći dio drvne sirovine završi u izvozu.

U Odboru udruženja šumarstva, drvoprerađivačke industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG smatraju da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja krivo za drastičan izvoz drvne sirovine u ovoj godini, jer taj Vladin resor, kako su kazali, nije prihvatio mjere koje su oni predložili za smanjenje izvoza drvne sirovine.

 - Pored uvedene takse na izvoz trupaca ( jela, smrča i bukva), traženo je da se uvede taksa na ogrijevno drvo od deset eura po metru kubnom, te da se sirovina dodijeli preduzećima koja se bave proizvodnjom u količini koja im je potrebna, a ne onima koji se bave preprodajom - saopštili su prošlog mjeseca iz Odbora PKCG. 

Premijer je najavio veću pomoć prerađivačkoj industriji.

“U narednoj četvorogodišnjoj etapi snažno ćemo podstaći diversifikaciju proizvodnih programa i veći nivo prerade u svim industrijskim postrojenjima, i time doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, povećanju proizvodnje i stvaranju nove vrijednosti ukupnog društvenog proizvoda. Stremeći tom cilju, prerađivačka industrija će imati podršku i ove Vlade kroz subvencioniranje programa za uvođenje novih tehnologija i inovativnosti, za otvaranje novih proizvodnih i prerađivačkih pogona, i za proširenje izvozne baze ekonomije”, poručio je Marković.

P.Z.

 

Portal Analitika