Svijet

Osuđen na 10 mjeseci: Još nije izašao, a prošlo je 11 godina

Džejms Vard je kao 19-godišnjak osuđen na 10 na mjeseci zatvora zbog piromanije, no u zatvoru je već 11 godina i to zbog zakona koji je ukinut još 2012. godine
Osuđen na 10 mjeseci: Još nije izašao, a prošlo je 11 godina
Portal AnalitikaIzvor

U Engleskoj i Velsu 2005. godine uveden je tzv. IPP zakon (imprisonment for public protection) koji podrazumijeva zatvaranje opasnih kriminalaca čija djela ne bi inače dobila visoku kaznu, ali se oni sami po sebi smatraju opasnima za društvo te se zbog toga drže u zatvoru i nakon odsluženja kazne.

Zakon je uveden većinom zbog seksualnih prestupnika, a posebno povjerenstvo odlučivalo je koji od kriminalaca je stekao uslove za izlazak.

Sporni zakon je ukinut 2012. godine nakon što je utvrđeno da se zloupotrebljava i primjenjuje naveliko, čak i u slučajevima kada za to nije bilo potrebe. Trenutno se više od 4000 zatvorenika, čija je kazna odavno istekla, još uvijek nalazi iza rešetki, a među njima je i Vard.

Iako su utvrdili da je Vard ispunio sve uslove za slobodu, on o njoj za sada i dalje samo sanja.

“Rekli su mu: Samo se pristojno ponašaj, idi na  kurseve, ubrzo će te pustiti na slobodu. Džejms je sve to napravio, ali rekli su mu da mora na još kurseva i da je prava šteta da se na njega troši proračunski novac kad bi mogao graditi novi život na slobodi - kazala je Vardova sestra Ejpril za Skaj Njuz.

Ona smatra da Džejms nikada nije trebao biti zatvoren na temelju spornog zakona jer prestup nije bio dovoljno težak. Ejpril dodaje da su neki kursevi, na koje su slali Džejmsa, potpuno suludi.

“Na primjer, kurs o štetnosti droga. Džejms nikada nije bio zavisnik, ne znam zašto bi na to trebao trošiti vrijeme”, kaže Ejpril.

Kaže da je dugogodišnja robija na njenom bratu ostavila ozbiljne  mentalne i zdravstvene probleme.

Ejpril je uvjerena da Džejms nikad nije dobio pravu priliku da dokaže kako nije opasan za društvo.

U pismu koje je poslao porodici Džejms poručuje kako sve više gubi nadu da će ikada biti pušten.

“Zatočen sam u ćeliji, u njoj su samo krevet, wc i umivaonik. Mama, poludjeću. Dosta mi je ovog mjesta”, piše Džejms.

Upravitelj zatvora Peter Klark  kaže da je široko rasprostranjeno  mišljenje da je IPP zakon pogrešan, piše Independent.

“Neki zatvorenici su zaista opasni i trebali bi ostati iza rešetki. Drugi, međutim, nisu prijetnja, ali i dalje ispaštaju zbog ovog zakona”, kaže Klark dodajući da se problem treba što prije riješiti.

24sata.hr

Portal Analitika