Politika

Zečević odgovorio Bečiću: ,,Sputnjik“ matematika i gramatika

Da je, vođen nekim iznenadnim i sretnim naletom lucidnosti, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić prećutao packu koju mu je lupnula Pobjeda na kompromitujući intervju u ,,Sputnjiku“– sve bi trajalo jedan dan.
Zečević odgovorio Bečiću: ,,Sputnjik“ matematika i gramatika
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Nenad ZEČEVIĆ

Ovako, zaklanjajući se iza stranačkog saopštenja, ispalo je da mlade demokrate imaju zajednički problem koji će ih duže pritiskati: u ratu su sa logikom, matematikom i, naravno, gramatikom. U pokušaju da demantuju navode teksta u Pobjedi, naslovljen ,,Bečićeva matematika po Železnjaku“, Demokratama se potkralo više materijalnih grešaka.

Prije svega, opozicija u Crnoj Gori, odnosno ,,patriotska pravoslavna opozicija“, kako je zove od milošte drug Leonid Rešetnjikov, nije osvojila 180.000 glasova, kako tvrdi Bečić u izjavi za ruski propagandni portal ,,Sputnjik“– već 178.417 ili 1.583 glasa manje. Čudno je da magistar ekonomije previđa ta 1.583 glasa jer, po Dontu, najjeftiniji mandati vrijedni su na ovim izborima oko tri hiljade glasova.

Tako je magistar pogriješio u pola mandata, volšebno ih dodajući opoziciji. Osim toga, Demokrate se stvarno muče sa računskim operacijama: tvrde da su ,,opozicione stranke osvojile 10 hiljada glasova više od DPS-a i njihovih satelitskih partija“. Sabirao sve za opoziciju, oduzimao mnogo toga DPS-u i njegovim saveznicima – nema računske operacije koja može dokazati ,,sputnjik matematiku“ Demokrata.

Naprotiv: razlika je, kako je to Pobjeda ranije navela, tačno 11.290 glasova u korist DPS-a i njegovih partnera. Da pređemo sa sabiranja i oduzimanja na sljedeća dva problema – gramatiku i logiku. I tu se Demokrate zatrčavaju glavom u zid.

– Predsjednik Aleksa Bečić pod pojmom ,,satelitske partije“ nije ubrajao niti jednu partiju manjinskih naroda, već isključivo DPS-ovog predizbornog koalicionog partnera, partiju u narodu poznatoj pod imenom ,,Ramada“ – navode Demokrate.

Zanimljivo: pod pojmom ,,satelitske partije“ Aleksa Bečić otkriva da nije mislio na neku partiju manjinskih naroda već na jednu stranku koja je predizborni koalicioni partner DPS-a?! Problem je, međutim, što naš zajednički jezik – zvali ga crnogorski, srpski, bosanski ili srpsko-hrvatski – razlikuje jedninu i množinu.

To pravilo važi za sve, bez obzira na uzrast, pol i obrazovanje, što će reći važi i za Demokrate Alekse Bečića: ako su mislili na jednu partiju, onda se ne može koristiti množina. Nije to do Pobjede, nego do gramatike: imenica partija nije pluralia tantum. Ukoliko su pak Demokrate mislile – a znamo i mi i oni da jesu – na Socijaldemokrate, kojima tepaju drugarski ,,partija Ramada“, onda već dolazimo do logičkog problema u reagovanju stranke Alekse Bečića.

Jer ta stranka nije bila ,,predizborni partner DPS-a“! Začuđujuće je da Demokrate, odnosno njihov predsjednik ne znaju da je Demokratska partija socijalista samostalno nastupila na izborima 16. oktobra 2016. godine. I zato kada Bečić slavodobitno pogrešno sabira glasove DPS-a i ,,satelitskih partija“, uskače sebi u usta. Ipak, valja pohvaliti napore Demokrata u množini i Alekse Bečića u jednini. Patriotski je što su – od svih crnogorskih i inostranih medija – odabrali baš ruski propagandni portal ,,Sputnjik“ da se požale na stanje demokratije u državi Crnoj Gori. Pa jest, ako Moskva ne pomogne da uvedemo demokratiju, nema ko drugi. (Autor je urednik političke redakcije u Pobjedi)

Portal Analitika