Crna hronika

Pripremanje terorističkog napada: Velimirović potpisao sporazum o priznanju krivice

Srpski državljanin Mirko Velimirović potpisao je sporazum sa Tužilaštvom o priznanju krivice za učešće u kriminalnoj organizaciju, koju su oformila dvojica ruskih nacionalista, po čijem je nalogu pripremano više terorističkih napada 16. oktobra.
Pripremanje terorističkog napada: Velimirović potpisao sporazum o priznanju krivice
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Pobjedi saopšteno iz Višeg suda, dostavljen je sporazum o priznanju krivice između Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenog Velimirovića. 

“Ročište povodom odlučivanja o navedenom sporazumu o priznanju krivice još uvijek nije zakazano “, saopšteno je.

Ovim je zvanično potvrđeno da Velimirović neće biti svjedok saradnik, kako su to pisali pojedini mediji.  - Ovom sudu nije dostavljen predlog tužilaštva da se navedenom licu odredi status svjedoka saradnika – kazali su iz Višeg suda.

Narednih dana očekuje se odluka suda na zahtjev Tužilaštva da Velimirović dobije manju kaznu zatvora, jer je umjesto u krvavi pohod, otišao u policiju i raskrinkao kriminalnu organizaciju, čiji je član.

 Prije samo sedam dana sud je prihvatio da se Aleksandru  Sinđeliću dodijeli status svjedoka saradnika. On se obavezao da svjedoči o namjerama ove kriminalne organizacije i sarađuje sa Tužilaštvom kako bi svi koji su umiješani bili otkriveni. Upravo njegov iskaz bio je ključan da se istraga proširi na organizatore - Eduard Vladimirovič Širokov i Vladimir Nikolajevič Popov, čija saslušanja je crnogorska policija tražila od kolega iz Rusije.

Sinđelić i Velimirović ispričali su sve detalje o planiranju napada, dok Bratislav Dikić, koji se tereti za učešće u ovoj organizaciji, negira da je bio član ove ogrupe. Prema Sinđelićevim tvrdnjama, Dikić je trebao da komanduje građanima koji su planirali da se okupe ispred Skupštine, nasilno uđu u zgradu i pucaju na protestante.

Dvojica Rusa platila su Aleksandru Sinđeliću 200.000 eura da rukovodi akcijom, bira članove kriminalne grupe, obezbijedi oružje kako bi 16. oktobra zauzeli Skupštinu, pa i po cijenu žrtava pristalica Demokratskog fronta i ubistva dojučerašnjeg premijera Mila Đukanovića.

 Izvori iz istrage tvrde da bi se narednih dana mogla očekivati i nova hapšenja, što potvrđuje i proširenje istrage u kojem se pominje da je jedan ,,član kriminalne organizacije iz političke strukture Demokratskog fronta“ trebalo da nakon izbijanja haosa ispred zgrade parlamenta ,,nastavi komandovanje licima koja su se sukobila sa službenicima Uprave policije“.

 Zadaci Zadatak političara, čiji identitet još nije saopšten, bio je da pozove pristalice ove partije da nasilno uđu u zgradu Skupštine.  Za vrbovanje članova kriminalne organizacije bili su zaduženi Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, koji su trebali da organizuju dolazak na protestno okupljanje DF-a i „da zajedno sa političarima te partije okupljenim na mitingu izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobjedu DF-a i drugih opozicionih partija“.

Pored drugih za sada neidentifikovanih osoba, članovi grupe su okrivljeni: Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Mirko Velimirović, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Aleksandar Aleksić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić.

Pobjeda

Portal Analitika