Društvo

Inspekcija naložila povlačenje opasnih igračaka: Prodavale se čak tri godine

Plastična kineska lutka „Yongbai Baby“ povučena je sa crnogorskog tržišta jer su laboratorijski podaci Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazali da sadrži ftalate opasne po zdravlje djece - kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.
Inspekcija naložila povlačenje opasnih igračaka: Prodavale se čak tri godine
Portal AnalitikaIzvor

 Kako su naveli, inspektori su pronašli 11 lutaka koje su povučene sa tržišta. Iz Inspekcije su precizirali da na deklaraciji tog proizvoda nije bilo navedeno koliko lutka sadrži ftalata, a analizom je utvrđeno da ih je 7,9 odsto po masi, dok je maksimalno dozvoljena vrijednost, u skladu sa propisima u igračkama i proizvodima za djecu 0,1 odsto.

 Dodaju da je uvoznik „BK Commerce“ d.o.o. Podgorica, Donja Gorica bb, preuzeo mjere u skladu sa zakonom, koje se odnose na povlačenje proizvoda iz prometa i opoziv od potrošača u medijima. 

“U toku je je proces opoziva proizvoda od potrošača, a uvoznik  je dužan dostaviti podatke o broju opozvanih proizvoda. Povučeni proizvodi i oni koji budu vraćeni od potrošača biće uništeni u saradnji sa inspektorom “, odgovorili su iz Inspekcije.

Nedavno je sa tržišta iz istih razloga povučena i igračka „Lutka Fashion Styles“ u kojoj je pronađeno čak 19,3 odsto ftalata po masi.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika