Svijet

'Francuski Tačer' kandidat desnice na izborima u Francuskoj

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon (62), koga zovu francuski Tačer, je na unutarstranačkim izborima republikanaca, koji su birali kandidata za predsjedničke izbore sljedeće godine, osvojio 64,4 odsto glasova. Njegov rival Alen Žipe osvojio je 35,5 odsto partijskih glasova.
'Francuski Tačer' kandidat desnice na izborima u Francuskoj
Portal AnalitikaIzvor

Fijon se zalaže za smanjenje javne potrošnje, zaustavljanje imigracije i bliže odnose s Moskvom.

Bivši francuski premijer smatra da Pariz treba da zadrži savezništvo sa Vašingtonom, ali i obnovi veze sa Moskvom, koje vidi kao ključne za rješavanje sukoba u Siriji.

Ruski mediji su ga opisivali kao "prijatelja Moskve" koji može da popravi odnose između dvjie zemlje koji su se pogoršali zbog pripajanja Krima Rusiji 2014. godine i ruske podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

U finalnoj TV debati dva francuska konzervativna predsjednička kanadidata, bivših premijera Fransoa Fijona i Alena Žipea, u centru polemike se našla Rusija. Žipe je izjavio da ako Fijon pobijedi to će biti prvi put u istoriji da francuskog predsjednika bira Moskva.

Visoki zvaničnici Kremlja su proteklih dana izražavali optimizam i nadu da bi Zapad mogao da slijedi republikanskog američkog predsednika Donalda Trampa koji je najavio zaokret politike prema Rusiji.

Fijon, koji je bio premijer Francuske od 2007. do 2012 svojevremeno je glasao protiv zakona o istopolnim brakovima. U poređenju sa Žipeom, takođe ima tvrdokorniji stav prema islamu. Smatra se tipičnim predstavnikom tradicionalne francuske desnice. Oženjen je, otac je petoro djece i potiče iz katoličke porodice.

Predsjednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja 2017. godine.

Ankete pokazuju da će se u drugom krugu izbora, najvjerovatnije, nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen.

Sad je pažnja okrenuta prema socijalistima koji u januaru glasaju za svog kandidata.  Nepoznanica je da li će u trku ući sve nepopularniji predsjednik Fransoa Oland.

(RSE)

Foto: AFP

Portal Analitika