Kultura

Bivši direktor CNP-a Janko Ljumović novi ministar kulture

Magistar nauka i vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, Janko Ljumović novi je ministar kulture.
Bivši direktor CNP-a Janko Ljumović novi ministar kulture
Portal AnalitikaIzvor

Diplomirao i magistrirao na renomiranom Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Dugogodišnji direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, predaje na FDU od studijske 2007. godine, kao docent na predmetima Pozorišna produkcija i Radio produkcija studijskog programa Produkcija, te na predmetima Produkcija na studijskim programima Gluma, Pozorišna režija i Dramaturgija. Na poslijediplomskim specijalističkim i magistarskim studijama predaje Savremenu umjetničku produkciju.

Takođe, angažovan je kao nastavnik na Fakultetu likovnih umjetnosti i Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Predstavnik je Crne Gore u Nadzornom komitetu za kulturu Savjeta Evrope u Strazburu, član Pozorišnog odbora NETA asocijacije, član Nacionalne komisije Crne Gore za saradnju sa UNESCO, a od 2007. član Odbora direktora Fondacije za otvoreno društvo predstavništva u Crnoj Gori.

Učesnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih konferencija i projekata iz oblasti kulturne politike, scenskih umjetnosti i menadžmenta u kulturi i medija.

Autor je i urednik četiri knjige i publikacije: „Kultura Page“, „Produkcija značenja“, „Start-up Creative Podgorica“, „Platforme za novo djelovanje kulture“ i „Grad u parku“.

Na čelu Crnogorskog narodnog pozorišta bio je od aprila 2008. do 1. oktobra 2015. godine, kao poslovni direktor, a zatim direktor ove instutucije.

Portal Analitika