Politika

Marković: Poboljšati odnose sa Rusijom, kazniti odgovorne za pokušaj terorističkog napada

Mandatar Duško Marković izrazio je očekivanje da će nova Vlada završiti proces integracije države u NATO ali i pregovore sa EU kao i da će nastojati da prevazidju nerazumijevanja sa istorijskim saveznikom Rusijom.
Marković: Poboljšati odnose sa Rusijom, kazniti odgovorne za pokušaj terorističkog napada
Portal AnalitikaIzvor

"Očekujemo završetak procesa učlanjenja u Alijansu prije proljeća. Vlada će odmah nakon toga predložiti parlamentu da potvrdi taj proces. Punopravno članstvo će državi i građanima obezbijediti kvalitet bezbjednosti kakav dosad nijesmo imali", saopštio je Marković tokom predstvljanja programa vlade.

Dodao je da će više pažnje posvetiti inteziviranju odnosa sa susjedima."Veću pažnju posvetićemo intenziviranju odnosa sa susjedima, sa Evropskom Unijom, sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom", dodao je on.

Dodao je i da imaju ambiciozan cilj da do kraja 2019. godine, dakle prije kraja mandata ove Vlade, što se poklapa i sa krajem mandata sadašnje Evropske komisije, zatvore sva poglavlja, odnosno okončamo proces pregovora.

Marković je kazao da su građani na izborima odlučili da nastave putem progresa. On je dodao da se u izbor Vlade ulazi politički ponosno i državnički odgovorno.

"Zašto to kažem? Zato što je naša pobjeda vrednija nego ikada ostvarena u političkoj utakmici protiv opozicije koja je bila najorganizovanija dosad i koja je osmislila kampanju i u zemlji i van nje. Konkurencija je imala neviđene resurse i koja je bila u vlasti a ne van nje", rekao je Marković.

ekspoze-2

Marković je kazao da će Vlada biti spremna da istrpi konstruktivnu kritiku opozicionih poslanika, medija ili nevladinih organizacija, "ali i ne uvrede svedene na ličnu ravan, destrukciju ili podmetanja bilo koje vrste".

"Ko na taj način shvata svoj angažman u novoj Vladi neće imati ni saradnika ni sagovornika. Opredjeljenje ove Vlade je nedvosmisleno - želimo Crnu Goru u NATO i EU. Razumijemo da ima i onih koji su protiv takvog stava, ali vjerujemo da te razlike nijesu razlog da kroz novu kulturu političkog dijaloga tragamo za novom kulturom kompromisa". 

Mandatar je najavio da se rasvjetljavanje pokušaja terorističkog napada ni pod koju cijenu ne smije ispustiti.

''Svjedoci smo da je naša država nedavno bila izložena ogromnoj opoasnosti kada su pojedine strukture posegnule za najmračnijim sredstvima. Ne želeći da komentarišem način rada državnog tužilaštva, jasno naglašavam da će nova Vlada aktivno raditi na razrješavanju ovog kriminalnog akta. Bilo da su u pitanju strani državljani ili državljani Crne Gore ruka pravde mora stići svakog ko je udario na državu i premijera, to je naša ustavna, zakonska, ljudska i partriotska obaveza'', kazao je Marković

Mandatar je kazao i da će raditi na prevazilaženju  duboko izražene političku podijeljenost crnogorskog društva koja nas, kako je kazao,  dovela do društvenog apsurda da ne komuniciramo jedni s drugima jezikom političkih ili intelektualnih argumenata, već smo na javnoj sceni promovisali jezik najnižih uvreda, jezik mržnje, jezik nedostojan crnogorskog morala, i tradicije. "Kao da smo zaboravili da iza gorkih riječi ostaju uvijek gorka usta", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora predstavlja uspješan primjer u vrijeme kada se čitav kontinet suočava s brojnim izazovima.

"Upravo taj kontekst čini naše rezultate većim".

ekspoze-3

Mandatar je naglasio da su građani na ovim parlamentarnim izborima odlučili da nastave putem sigurnog progresa.

''Gotovo rekordna izlaznost na izborima, potvrđuje da su građani donijeli odluku kako žele da žive u budućnosti, a istovremeno pokazali povjerenje u izborni proces i dali povjerenje evropskoj Vladi sačinjenoj od DPS-a i tradicionalnih koalicionih partnera'', kazao je mandatar.

Marković je dodao da veliki uspjeh potvrđuju ocjene starnih posmatračkih misija.

''Prema svih ocjenama stranih posmatračkih misija ovo su bili najbolje pripremljeni i sprovedeni izbori u Crnoj Gori. Međutim, danas kada trebamo da budemo ponosni na dostignuća koja Crnu Goru svrstavaju visoko na ljestvici parlamentarizma, imamo situaciju da opozicija ne priznaje izbore da njeni predstavnici  bojkutuju rad parlamenta što ustavno nema opravdanja", kazao je Marković.

Mandatar se osvrnuo i na problem u medijima kazavši da su oni u svakom demokratskom društvu važan dio, ali da su u Crnoj Gori problemi u medijima i više nego evidentni.

''Danas medijska scena jeste jedno od otvorenih pitanja koja u značajnoj mjeri doprinosi podjelama u crnogorskom društvu. Bilo bi neprirodno da razlike u medijima ne postoje, ali takođe te razlike ne smiju prevazilaziti okvire zakona. Nova Vlada neće imati svoje medije. Zahtijevaćemo poštovanje zakona u ovoj sferi, moramo donijeti medijsku strategiju i sprovesti detaljnu kontrolu medija, sa ciljem poštovanja zakona. Ne želimo da mediji umjesto ukazivanja na greške, i umjesto svojih kritika na koja imaju pravo, svojim pisanjem se stave u ulogu preuzimanja vođstva Vladine politike'', kazao je Marković.

Marković je kazao da će nova Vlada preispitivati rad svih ministara.

''Prva provjera rada svakog ministra biće tačno nakon godinu. Ko ne uspije da odgovori zadatku biće promijenje. Isti princip biće u državnoj administraciji".

 On je, govoreí o ekonomskim prioritetima vlade,  kazao da je postojeća administracija glomazna, skupa i inertna za tržišne izazove.

„To podrazumijeva unaprjeđenje kadrovske strukture, podizanje profasionalizma i rješevanje viška zaposlenih u javnoj upravi“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, za postizanje cilja održivog ekonomskog rasta i ukupnog progresa društva potrebna je i bolje motivisana javna služba, uz istovremeno jačanje sistema nadzora i odgovornosti za preuzete obaveze, počev od nivoa rukovođenja, pa do svakog radnog mjesta u administraciji.

Marković je kazao da uprava mora da bude racionaliozovana i efikasna, sa optimalnim brojem zaposlenih.

ekspoze-4

„To je jedan od uslova strateškog planiranja u oblasti makroekonomske i fiskalne politike i ukupnog društveno-ekonomskog razvoja. To je i razlog zbog čega predlažem konstituisanje novog resora – Ministarstva za javnu upravu“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja će se posvetiti većoj efikasnosti poreske administracije i smanjenju sive ekonomije.

''Kada je riječ o poreskom sistemu, u fokusu reformskih mjera koje će realizovati nova Vlada, biće očuvanje stabilnosti i predvidivosti poreske politike. Imperativ je da se poreske stope ne povećaju. Posebnu pažnju ćemo posvetiti većoj efikasnosti poreske administracije i smanjenju sive ekonomije'', kazao je Marković.

On je kazao da će osnovni cilj ekonomske politike izvršne vlasti biti definisanje formule za ostvarenje dinamičnog i održivog rasta po stopi od 3,5 do četiri odsto godišnje, što će donijeti veći dohadak i nova zapošljenja.

"Ključni faktor za to biće animiranje stranih investitora. Zato moramo širom otvoriti vrata za institucije. Treba da stvorimo atmosferu u kojoj neće biti otpora investicijama", naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, Vlada treba da obezbijedi da se tekuća potrošnja finansira iz sopstvenih izvora bez novog zaduživanja.

"Državna potrošnja mora biti racionalnija i većim prostorom za finansiranje kapitalnih projekata".

Mandatar je dodao da treba povećati broj onih koji su se okrenuli ka sopstvenom biznisu.

''Vlada će obezbijediti poslodavcima subvencije poreza i doprinosa na zarade lica koja zaposle, a koja su izgubila posao uvođenjem stečaja. Planiramo da olakšamo procedure za dodjelu beskamatnih kredita i mlađim visokoškolcima ako se opredijele za razvoj sopstvenog biznisa'', govori Marković.

 

Priredili V.R.  L.Đ.  (foto: gov.me)

 

Portal Analitika