Društvo

Nova ministarka nauke je fizičarka i ekspert CERN-a

Nova ministarka nauke dr Sanja Damjanović (Nikšić, 1972), je po struci fizičarka. Poslije gimnazije u Nikšiću, završila je studije na Fizičkom fakultetu u Beogradu sa prosječnom ocjenom 9,83.
Nova ministarka nauke je fizičarka i ekspert CERN-a
Portal AnalitikaIzvor

Đak generacije, potom student generacije. Uz magistarske studije, godinu dana radila je kao asistent na matičnom fakultetu, a potom 1997. i 1998. na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Odatle odlazi na doktorske studije u Hajdelberg, gdje je paralelno sa istaživačkim radom bila predavač na Univerzitetu “Rupreht-Karl”, među najstarijim na svijetu (osnovan 1386), gdje je stvaralo 29 nobelovaca. Doktorirala je 2002. godine sa velikom pohvalom (“magna cum laude”); tema disertacije: “Electron-pair production in Pb-Au collisions at 40A GeV” (“Emisija e+e-parova u Pb-Au interakcijama na energijama 40A GeV”).

Obišla je skoro sve evropske države, mnoge krajeve Amerike, Azije, Afrike. Učesnica je međunarodnih konferencija, koautorka mnogih radova objavljenih u “Physics Revienj Letters”, jednom od vodećih časopisa u njenoj oblasti. Govori četiri strana jezika. 

Damjanović,  je jedna od 7.000 fizičara u svijetu specijalizovanih za elementarnih čestice. Prepoznata je kao naučnica CERN-a.

U CERN-u je držala zapažena predavanja i seminare. U publici i nobelovci. Zato je u aprilu 2006. uslijedila nagrada u vidu trogodišnjih postdoktorskih studija. Postala je jedini stručnjak iz Crne Gore ikada zaposlen u prestižnoj laboratoriji. Iako za pozicije u CERN-u mogu da konkurišu samo fizičari iz zemalja sa punim članstvom, dr Sanji Damjanović pomogao je šestogodišnji ugovor iz Hajdelberga, gdje je doktorirala i počela postdoktorat. Konkurisala je kao član njemačke grupe. I među 100 kandidata bila u samom vrhu, što joj je omogućilo rad na projektima NA60 i ALICE.

 

Portal Analitika