Svijet

Ljosa: Kubanski režim neće preživjeti Kastrovu smrt

Peruanski pisac i dobitnik Nobela za književnost Mario Vargas Ljosa smatra da je "malo vjerovatno" da će kubanski režim preživjeti poslije smrti "diktatora" Fidela Kastra.
Ljosa: Kubanski režim neće preživjeti Kastrovu smrt
Portal AnalitikaIzvor

Ljosa, koji nikada nije krio prezir prema kubanskom režimu, rekao je da misli da će poslije Fidelove smrti "vladajuće strukture postupno početi da se raspadaju".

"Nadajmo se da će taj proces biti brz, da će se dogoditi na miran način i da neće podstaći dodatno nasilje, jer je kubanski narod već dovoljno patio", rekao je Vargas Ljosa.

Prema njegovom mišljenju, režim će teško preživjeti jer je, kako kaže, Fidel Kastro stopirao stvari i uticao na to da one budu više-manje statične i da se u zemlji ništa ne razvija.

Pobornik Kubanske revolucije u samim počecima, pisac je, uvidjevši njene mračne strane ubrzo odustao i postao jedan od najžešćih kritičara i protivnika revolucionarnih kubanskih vlasti.

Ranije je otvoreno kritikovao i pokojnog kolumbijskog pisca Gabrijela Garsiju Markeza, takođe nobelovca, zbog njegovog prijateljstva s Kastrom.

Izvor: N1

Foto: Wikipedia / Arild Vågen

Portal Analitika