Društvo

CRVENI KRST: Obilježavaju 141 godinu djelovanja u Crnoj Gori

Crveni krst Crne Gore obilježiće sjutra 141 godinu postojanja i djelovanja.
CRVENI KRST:  Obilježavaju 141 godinu djelovanja u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

„Na Dan Crvenog krsta počinje i manifestacija, Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra i tokom koje će organizacija predstaviti javnosti programske aktivnosti i pozvati zainteresovane da se uključe u ispunjavanje njene humanitarne misije“, saopšteno je iz te organizacije.

Glavni nosioci aktivnosti, kako se navodi, biće opštinske organizacije Crvenog krsta, čiji će volonteri svoje sugrađane upoznati sa osnovama prve pomoći, načinima pružanja podrške starijim osobama i ostalim ranjivim grupama, značaju dobrovoljnog davanja krvi, djelovanju u nesrećama.

„U Danima Crvenog krsta se obilježavaju i dva važna datuma: 1. decembar – Dan borbe protiv side i 5. decembar – Međunarodni dan volontera. To će biti prilika da se javnost detaljnije upozna sa sidom, načinima prevencije i liječenja, kao i o načinima volontiranja u Crvenom krstu“, dodaje se u saopštenju.

Crveni krst Crne Gore je tokom novembra sproveo akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene građane.

Opštinske organizacije su, kako je saopšteno, u prodajnim objektima kompanija Voli, Merkator Crna Gora, Laković i Domaća trgovina, pozivale sugrađane da, u okviru svojih redovnih kupovina, doniraju artikle za socijalno ugrožene porodice.

Crveni krst Crne Gore je pozvao i privatne subjekte da daju svoj doprinos.

„Sva prikupljena pomoć će biti podijeljena u Danima Crvenog krsta, a procjenjuje se da će distribucijom prehrambenih artikala biti obuhvaćeno oko 2.000 porodica. Za isti broj porodica je naša organizacija u ovoj nedjelji podijelila pakete sa higijenskim artiklima“, navodi se u saopštenju.

Centralno obilježavanje Dana Crvenog krsta će biti održano sjutra, u tržnom centru Delta city.

„Na centralnom atrijumu će cijelog dana biti postavljeni pultovi Crvenog krsta na kojima će svi posjetioci moći da se upoznaju sa našim programima. Obraćanje predstavnika Crvenog krsta Crne Gore i podjela zahvalnica donatorima koji su dali svoj doprinos u humanitarnoj akciji je planirana za 13 sati“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika