Kultura

U prodaji treća knjiga iz edicije „Tito i drugovi“

Kapitalna trotomna edicija Jože Pirjevca, zajednički je projekat u izdanju Nove Pobjede, Portala Analitika, Nove knjige i Universal Capital banke
U prodaji treća knjiga iz edicije „Tito i drugovi“
Portal AnalitikaIzvor

Zbog velikog interesovanja čitalaca knjige iz edicije ponovo će se našla u maloprodajnoj mreži -  treća knjiga je u prodaji od 13. decembra.

Zahvaljujući podršci partnera u mogućnosti smo da ovu ediciju ponudimo kupcima po veoma povoljnim cijenama -  4,99 € po knjizi.

Crnogorsko izdanje je dopunom dizajna, prilagođeno temama koje knjige osvjetljavaju.

Izdvajamo šta su o ediciji "Tito i drugovi" rekli autor slovenački publicista Jože Pirjevec, hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina i crnogorski istoričar Živko Andrijašević

Govoreći o ediciji "Tito i drugovi", prilikom promocije izdanja poručili su da je u pitanju djelo koje pominje i negativne i pozitivne aspekte Josipa Broza Tita, kao i da je ovo knjiga zasnovana na činjenicama gdje je autor napravio otkon od politike, nacionalizma, ličnih stavova i koja može da posluži kao korektiv javnog mišljenja.

Ideologija i borba za vlast - Pirjevec je kazao da je izdanje za Crnu Goru koje je predstavljeno u Podgorici "najljepše koje je doživio". Šaljivim tonom je naglasio je da mrzi i voli Tita, jer ga se "ne može otresti".

Kada pričamo o Titu, kaže on, moramo naglasiti tri momenta.

"Prije svega, bez Tita ne bi bilo Narodnooslobodilačkog rata onakvog kakav je bio. Imali bi neki rat, ali bez Tita ne bi bio isti. Drugi značajan momenat u maršalovoj biografiji je sukob sa Staljinom. Bez Tita taj sukob ne bi bio moguć, a život naroda na ovom području bi bio drugačaiji - živjeli bi u sovjetskoj državi, kao Poljaci ili Mađari. Treća zasluga je što je on doveo do stvaranja socijalizma sa ljudskim licem", kazao je Pirjevec.

Kao negativne aspekte Titove vladavine pomenuo je masakr 1945. godine i Goli otok.

"Nije moguće da ste na tako visokom položaju, a da ne okrvavite ruke. Međutim, Tito nije imao ni približno krvave ruke kao što je to slučaj sa Kastrom ili Staljinom", istakao je Pirjevec.

Govoreći o sukobu sa njegovim političkim "drugovima", rekao je da je to više bila borba za vlast, nego li sukob oko ideologije.

"To je bila borba za vlast, ali nije naravno moguće izbaciti ideologiju. Uzmimo primjere Đilasa i Rankovića. Oni su svakako postavljali pitanja vezana za ideologiju, ali su došli preblizu Titu, bili su preveliki i morali su da odu", rekao je Pirjevec. On se takođe osvrnuo i na intimni život Broza, ističući da nije imao sreće u braku, kao i da je njegova posljednja žena Jovanka Broz imala veoma negativan uticaj na njega.

Korektiv javnog mišljenja: Istoričar Živko Andrijašević je kazao da mu je drago što se jedna vrijedna istorijska studija objavljuje u Crnoj Gori.

"Mislim da je ovo prva knjiga istoričara od zanata koja se pojavljuje u Crnoj Gori. Ona je značajna s obzirom da je na teritoriji bivše SFRJ na djelu revizija istorijskog mišljenja, što je donekle i logično s obzirom na promjenu istorijske paradigme. Međutim, mi imamo i odricanje od onoga što su principi istorijske nauke. Imamo istoričare koji se obračunavaju sa Titom kao sa svojim političkim protivnikom. U ovom slučaju imamo autora i knjigu koji su ravnodušni prema predmetu svog proučavanja. Istoričar je u ovoj knjizi napravio otklon od ličnog stava i napravio je vrijednu knjigu koja predstavlja najveći domet istorijske nauke na našim prostorima", rekao je Andrijašević.

On smatra da je skromno nazvati ovu knjigu biografijom.

"Ovo je knjiga o fenomenu Tito. Ovo je traženje odgovora o tome kako je Tito postao istorijska ličnost. Mnogi istoričari nastupaju kao advokati nacionalizma, a Titu prilaze kao političkom protivniku. Oni Broza ne mogu da razumiju - on je Holivud, a ovo je palanka. Zbog toga je ova knjiga značajna - ne samo kao korektiv za jednu istoriografijiu koja ide u desno, već i kao korektiv javnog mišljenja", kazao je Andrijašević.

Strah od negiranja: Istoričar Tvrtko Jakovina naglasio je da nije bilo lako napisati predgovor za ovu knjigu. On smatra da je svaka revizija koja je zasnovana na novim dokumentima dobra, ali da je potpuno negiranje svega nešto čega se treba bojati.

"To ova knjiga ne čini. Ona pominje i pozitivne i negativne aspekte maršala, koji je najznačjnija istorijska ličnost sa ovihprostora u 20. vijeku. Tito je uspio da modernizuje zemlju i da od jedne male države naprevi značajnog spoljnopolitičkog činioca", kazao je Jakovina.

On je rekao  da je u knjizi "Tito i drugovi" maršal stavljen u kontekst ljudi sa kojima je sarađivao.

"Pirjevec je dao jednu živu sliku Titovog života, i za razliku od drugih djela on je ulazio u arhivsku građu koju ne možete naći na drugim mjestima", poručio je Jakovina.

"Tito i drugovi" je knjiga koja osvjetljava borbu za vlast i o tome kako su se drugovi pretvarali u neprijatelje, a takođe i ulogu koju su u njegovom životu imale žene, u prvom redu Jovanka Broz.

Portal Analitika