Politika

Kaluđerović: Manjine da preispitaju podršku režimu

Vlada, koju bi danas u parlamentu trebalo da izabere većina predvođena Demokratskom partijom socijalista nema legitimitet jer takva vlast ne proističe iz slobodno izražene volje građana Crne Gore, ocijenio je u intervjuu za „Dan“ Velizar Kaluđerović, član Predsjedništva Demokratske Crne Gore.
Kaluđerović: Manjine da preispitaju podršku režimu
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da parlamentarni izbori održani 16. oktobra nijesu bili fer i demokratski.

Kaluđerović vjeruje da će manjinske partije ipak preispitati svoju odluku da podrže DPS i omoguće toj partiji opstanak na vlasti.

Ističe da opozicija mora nastaviti koordinirano djelovanje i svim demokratskim sredstvima dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima će konačno doći do smjene vlasti Demokratske partije socijalista.

Kaluđerović smatra da nije ispunjen ključni uslov za konstituisanje vlasti DPS-a i manjinskih partija,  na kojem kako dodaje sa razlogom, insistira Ustav Crne Gore, propisujući da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima.

"Brojni su argumenti koji dokazuju da protekli parlamentarni izbori nijesu bili ni slobodni ni demokratski. Opozicija je o tome sačinila detaljan izvještaj i učinila ga dostupnim javnosti. Činjenica da su organi za sprovođenje izbora utvrdili i proglasili konačne rezultate parlamentarnih izbora od 16. oktobra nikako ne može potrijeti ocjene o njihovoj nedemokratičnosti i neregularnosti. Iz takvih izbora ne može se konstituisati vlast sa izbornim legitimitetom, iz prostog razloga što izborni rezultat ne odražava stvarnu i slobodnu volju građana. Nakon ovakvog završetka parlamentarnih izbora, najveći gubitnici su građani i Crna Gora u cjelini. Umjesto da izbori značajno doprinesu prevazilaženju podjela i stabilizovanju političkescene, kao ključnoj pretpostavci za ekonomski i svaki drugi napredak, oni su podjele produbili i političku scenu u Crnoj Gori učinili veoma nestabilnom i bremenitom problemima", kazao je on.

Kaluđerović tvrdi da zbog zloupotreba DPS prije i tokom izbornog dana, opozicija i manjinske partije ostvarili su u dijelu izbornog rezultata mnogo manje od stvarne podrške u biračkom tijelu Crne Gore.

Na odluku manjinskih partija da zajedno sa DPS-om, čiji su najviši funkcioneri, kako tvrdi, ili šefovi ili članovi organizovanih kriminalnih grupa, ne može i neće gledati pozitivno, posebno, kako dodaje, iz razloga što takvom odlukom direktno odmažu Crnoj Gori da učini demokratski iskorak u proces smjenjivosti vlasti na izborima.

"Ovako, i pored ponude opozicije, koja je bila poštena, političke partije manjinskih naroda, htjele to ili ne, podržale su sve nedemokratske akte DPS-a koji su direktno uticali na neregularan izborni rezultat, pa čak i one poteze DPS-a koji su direktno doprinijeli da i one same ostvare znatno slabiji izborni rezultat. Međutim, i dalje želim da vjerujem da će manjinske partije i njihovi predstavnici preispitati odluku da produže politički život onima koji su gotovo tri decenije punili sopstvene džepove i džepove svojih prijatelja na štetu svih građana Crne Gore, bez obzira na njihovo nacionalno ili vjersko opredjeljenje", rekao je on.

Dam

Portal Analitika