Društvo

Potrošačka korpa između zvanične statistike i običnog doručka: Burek po glavi stanovnika

- Buregdžinica na Starom aerodromu. Na meniju klasika, prednjači vrući s mesom, sa ili bez jogurta. Peć ima svoje limite, pa se potrefi da na omiljeni zalogaj treba nekad sačekati pet ili 10 minuta. Čekanje je prilika za neobavezni razgovor o vremenu, političkoj situaciji ili ekonomskim prilikama. Burek time dobija na značaju, jer prevazilazi usko nutritivne i kalorijske vrijednosti.
Potrošačka korpa između zvanične statistike i običnog doručka: Burek po glavi stanovnika
Portal AnalitikaIzvor

- Đe si, komšija… - Evo, standardno - kaže stariji, koji pod miškom drži dnevnu štampu. - I ti voliš bureke, a? E, meni nema što ,,slađe“ no vrući i po litra jogurta, onda sam ti miran do tri… - pita i ujedno odgovara komšo koji prekraćuje vrijeme, čekajući da stigne nova tepsija. Dok traje taj komšijski doživljaj bureka kao stvari navike, kvote kalorija ili nostalgičnog reda tijesta koje miriše na djetinjstvo, niko ne razmišlja da, iz ugla statistike, takav doručak može predstavljati luksuz i nedopustivi trošak.

Kalorije

Prema minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori, naime, četvoročlanoj porodici mjesečno za hranu - ako se uzmu u obzir nutricionistički izračunat neophodni dnevni minimum od 2.211 kalorija po osobi treba oko 250 eura. Na izdatke za neprehrambene proizvode i usluge (računi, ostali troškovi življenja, odjeća…) treba oko 350 eura, dok se za troškove stanovanja uzima takozvana imputirana mjesečna renta od oko 200 eura. Kad se to sabere dobija se minimalnih 800 eura za život, bez luksuza. Ovo su podaci iz decembra prošle godine, dok za ovu godinu nije bilo projekcija budući da je najavljena promjena metodologije izračunavanja minimalne potrošačke korpe

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika