Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Ruske veze Dinkića i pokrovitelja kompanije „New Focus Communications“:Dinkić u Upravnom odboru ,,Putinove banke“

Ruske veze Dinkića i pokrovitelja kompanije „New Focus Communications“:Dinkić u Upravnom odboru ,,Putinove banke“

Bivši ministar u Vladi Srbije i jedan od osnivača G17 plus Mlađan Dinkić član je Upravnog odbora evropskog ogranka najveće ruske banke, koja se nalazi pod direktnom kontrolom Vladimira Putina.
Ruske veze Dinkića i pokrovitelja kompanije „New Focus Communications“:Dinkić u Upravnom odboru ,,Putinove banke“
Portal AnalitikaIzvor

Po podacima sa zvaničnog sajta Sberbank Rusije, Mlađan Dinkić se i pored činjenice da ta banka ima podružnicu u Srbiji, nalazi na upravljačkoj funkciji u najvećem evropskom ogranku, sa sjedištem u Austriji koje je u 100-procentnom vlasništvu Rusije.

Gigant

Ruska Sberbank je finansijski gigant u pravom smislu te riječi. Sberbank je jedna od najprofitabilnijih finansijskih institucija u svijetu i vodeća banka u Rusiji. Sberbank posjeduje najveću bankarsku mrežu u Rusiji, koju čini gotovo 17.000 ekspozitura, a posluje i na teritorijama Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Zajednice nezavisnih država, Centralne i Istočne Evrope i Turske.

Dinkić se u crnogorskoj javnosti posljednje nedjelje pominje kao osoba koja je preko svog poslovnog partnera, direktora marketinške kompanije „New Focus Communications“ Igora Avžnera u iznosu od 374.000 eura pružala usluge medijskog predstavljanja za Demokratski front i koaliciju Ključ. Za razliku od koalicije Ključ, Agenciji za sprečavanje korupcije sumnjiv je posao Demokratskog fronta preko te kompanije sa koncernom Vijesti, odnosno njihovim dnevnim listom, portalom i televizijom.

- Kao propratna dokumentacija je dostavljen ugovor i profaktura sa „ New Focus Communications“ d.o.o. Beograd za kupovinu vremena za emitovanje oglasnih poruka na medijima TV Vijesti, DN Vijesti i portal Vijesti u vrijednosti od 217.000 eura, iz kojih se ne može utvrditi vrsta pružene usluge, kao i cijena pojedinačne usluge, te kao i da li je usluga uopšte realizovana - navela je Agencija za sprečavanje korupcije.

Zbog netransparentnog finansiranja izborne kampanje Demokratskom frontu je privremeno obustavljeno finansiranje od strane države. Imenovanje Dinkića u Upravni odbor banke pod direktnom Putinovom kontrolom predstavlja iznenađenje imajući u vidu da se u javnosti predstavljao kao ,,prozapadni čovjek“. Međutim, prema izvorima Pobjede, ruske veze Dinkića su nastale prije nekoliko godina kada je inkognito boravio u posjeti Moskvi gdje je primljen na najvećom mogućem političkom nivou.

Veza

Glavna Dinkićeva veza za tu posjetu bio je, prema izvorima Pobjede, austrijski biznismen Martin Šlaf. Šlaf je bio vlasnik „VIP“ mobilne mreže u Srbiji i dalje ima udio u nekim većim mobilnim mrežama u regionu. Šlaf je lični Putinov biznismen od povjerenja za region Balkana i izvori Pobjede tvrde da je upravo on instalirao Dinkića u Upravni odbor najveće ruske banke. Tek ostaje da se vidi da li je ruska banka povezana sa kompanijom „New Focus Communications“ kao i sa potencijalnim finansiranjem opozicije

Pobjeda

Portal Analitika