Politika

Književnik Milorad Popović i profesor Rajko Todorović: Nikolić pravi pometnju na Balkanu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pravi pometnju na Balkanu i njegove izjave su dio orkestriranog napada na Crnu Goru, kazali su za Pobjedu profesor Rajko Todorović Todor i pisac i publicista Milorad Mijo Popović.
Književnik Milorad Popović i profesor Rajko Todorović: Nikolić pravi pometnju na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Nikolić je juče izjavio da priznaje nezavisnost Crne Gore, a ocijenio je i da je državu stvorio srpski narod. - To je istorijski zemlja koju su stvorili Srbi, tamo živi veliki broj Srba i često imam rasprave da li oni imaju sva prava kao i ostali građani Crne Gore - rekao je on.

Glumi gubernatora

Komentarišući njegov stav, profesor Todorović je za Pobjedu kazao da ,,Nikolić glumi ruskog gubernatora Balkana“.

- Indirektno, on zabada nož u leđa i Vučiću i mnogim drugim. On unosi nemir na Balkan – rekao je on. Todorović se pita i ,,šta Nikolić ima da priznaje ili ne priznaje Crnu Goru“.

- Toma Nikolić nijesu Ujedinjene nacije – rekao je on. Todorović smatra da svaki normalan čovjek ne treba da vodi računa ko je koje nacije. Zato kaže: ,,Neka je Tomu Bog u pomoć“.

- Nikolić navodi da često ima rasprave da li Srbi imaju ista prava kao i ostali građani Crne Gore. Imaju apsolutna prava kao i svi građani – izričit je on. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu za Al Džaziru rekao i da nikada nije čuo neki autoritet iz Crne Gore da je rekao da je Rusija umiješana u prekrajanje izborne volje građana, već se radi samo o spekulacijama.

Pritisci

Osvrćući se na jučerašnji nastup prvog čovjeka Srbije, Milorad Mijo Popović za Pobjedu kaže da sama njegova izjava ne bi bila vrijedna pažnje da nije rečena u kontekstu ,,vrlo opasnih i otvorenih pritisaka na Crnu Goru, koji dolaze prevashodno iz Moskve i iz nacionalističkih krugova u Beogradu koji imaju u Crnoj Gori svoje satelite, prije svega u DFu“.

- Rešetnjikov najavljuje u Crnoj Gori rušilaške demonstracije, promjenu vlasti i otvoreno poziva ne samo lidere DF-a, nego i Lekića i Ranka Krivokapića, Žarka Rakčevića da krenu, da jurišaju na crnogorsku Skupštinu i da nasilno zauzmu vlast. Što se tiče čelnika DF-a, već znamo šta misle, ali bilo bi veoma interesantno da se u tom smislu odrede Rakčević i Krivokapić – rekao je on. Rakčević se upravo o tome izjasnio juče, kada je na konferenciji za novinare kazao da ne podržava koncept protesta DF-a.

Popović kaže i da je, takođe, ničim izazvana i izjava i bivšeg ruskog premijera Sergeja Stepašina u kojoj je zaprijetio Crnoj Gori ukrajinskim scenariom u slučaju zvaničnog ulaska u NATO. Sve je ovo, kako je ocijenio, orkestrirani napad na Crnu Goru. - Mora se čuvati građanski mir – istakao je Popović.

Pobjeda

Portal Analitika