Politika

Boškoviću odbrana, Radunoviću finansije, Dragici Sekulić ekonomija

Sjednica crnogorskog parlamenta, na kojem će biti izabran predsjednik i članovi Vlade, počela je a mandatar Duško Marković predstvlja program.
Boškoviću odbrana, Radunoviću finansije, Dragici Sekulić ekonomija
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima našeg portala, potpredsjednici Vlade će biti Milutin Simović, Zoran Pažin, Rafet Husović Marija Vučinović.

Ministar održivog razvoja i turizma je Pavle Radulović, ministar sporta Nikola Janović, ,inistar kulture Janko Ljumović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, mnistarka javne uprave Suzana Pribilović, ministar pravde Zoran Pažin, ministar vanjskih poslova Srđa Darmanović ,ministar za evropske intergacije Aleksandar Andrija Pejović, ninistar prosvjete Damir Šehović, ministar finansija Darko Radunović, ministarka nauke Sanja Damjanović, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar saobraćaja Osman Nurković, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka, ministar poljoprivrede Milutin Simović i miinistarska bez portfelja Marija Vučinović.

Glavni odbor DPS-a na nedavnoj završenoj sjednici jednoglasno je podržao predloženi sastav Vlade Duška Markovića.

Uredbom Vlade uvedena su tri nova resora: ministarstvo javne uprave, evropskih integracija i sporta. Ukinuto je ministarstvo za informacione tehnologije. Markovića je na funkciju mandatara predložio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović

"Marković treba da bude mandatar Vlade koja će biti posvećena integracijama, ekonomskom razvoju, vladavini prava, stabilnosti i ukupnom prosperitetu Crne Gore. Uz predsjednika Vlade, bio je nesumnjivo najodgovorniji za uspješne pregovore pristupanja EU i NATO-u, što je i prioritet rada Vlade", naveo je Vujanović.

Pored DPS-a, 41. crnogorsku vladu, činiće Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i albanska koalicija „Albanci odlučno“. Te partije su sinoć potpisale postizborni sporazum.

Prethodnih desetak dana mediji su spekulisali o imenima ministara koji će činiti novu Vladu. Stranački organi DPS-a su se svojski potrudili da spriječe "curenje" informacija prema medijima.

Velika komplikacija oko izbora ministara i neočekivane rotacije, rezultat su složenih pregovora sa koalicionim partnerima koji su postavili veoma zahtjevne uslove.

Predsjedništvo Socijaldemokrata  je prošle sedmice prihvatilo koaliciju sa DPS-om i predlog mandatara Duška Markovića. SD-u je pripalo mjesto predsjednika Skupštine na koje je jednoglasno izabran Ivan Brajović, kao i dva ministarstva zdravlja i prosvjete.

Kao ministar zdravlja se pominje Kenan Hrapović. Ranije, Damir Šehović je odbio mjesto ministra ekonomije pa je on mogući kandidat za ministra prosvjete.

Glavni odbor Bošnjačke stranke odlučio je da ta partija uđe u kabinet mandatara Duška Markovića. Tajnim glasanjem za to se izjasnilo 63 članova GO, 14 je bilo protiv a 4 su bila uzdržana.

Dogovorom je predviđeno da BS pripadne mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i čelna mjesta u dva ministarstva, rada i socijalnog staranja i saobraćaja, kao i značajan broj funkcija.

Kao ministar saobraćaja se pominje Osman Nurković, dok će funkcija ministra rada pripasti Kemalu Purišiću.

P.Z.

 

 

Portal Analitika