Region

NIKOLIĆ: CG istorijska zemlja koju su stvorili Srbi

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je u intervjuu za televiziju Al Džazira na engleskom, da nikada nije čuo neki autoritet iz Crne Gore da je rekao da je Rusija umiješana u prekrajanje izborne volje građana, već da se radi samo o špekulacijama.
NIKOLIĆ: CG istorijska zemlja koju su stvorili Srbi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Izbori su završeni, svako je dobio koliko je očekivao, a Crna Gora je ponovo u nekakvoj krizi kako će sastaviti Vladu. To je istorijski zemlja koju su stvorili Srbi, tamo živi veliki broj Srba i često imam rasprave da li oni imaju sva prava kao i ostali građani Crne Gore", rekao je Nikolić.

Kaže da priznaje nezavisnost Crne Gore, ali će je cijeniti po tome kakav odnos ima prema svim građanima, ne samo onima na vlasti, nego i u opoziciji.

Govoreći o unutrašnjim pitanjima Srbije, Nikolić je rekao da njegova zemlja želi da postane članica Evropske unije, ali da postoje dva uslova koja ne može da ispuni. To je, navodi on, "da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da bude u svađi sa zemljama sa kojima je EU u svađi, prije svega mislim na Rusiju".

On smatra i da, ako je NATO odbrambeni savez, Srbija ne bi trebalo da bude članica Alijanse, jer njegovu zemlju, kako kaže, niko neće da napadne.

"Prije 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu i sa Istokom i sa Zapadom – želimo da postanemo članica Unije i u tom smislu može se reći da sarađujemo više sa Zapadom", rekao je Nikolić.

On je dodao da Srbija ima veliko prijateljstvo i sa Istokom, bliske odnose, istorijske, religiozne, jezičke veze sa Ruskom Federacijom.

Na pitanje zašto, paralaleno sa članstvom u EU, Srbija ne želi u NATO, Nikolić ukazuje da je to potpuno druga priča.

"Bili smo napadnuti i bombardovani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stav naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana, kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u", poručio je Nikolić.

"Ako je NATO odbrambeni savez, ne treba da budemo članica NATO-a, jer Srbiju neće niko da napadne. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru da ikada više ratujemo", dodao je predsjednik Srbije.

Fonet

Portal Analitika