Politika

Bečićeva matematika po Železnjaku

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić obmanuo je javnost kada je u izjavi za ruski portal Sputnjik ustvrdio da su opozicione partije na parlamentarnim izborima osvojile deset hiljada glasova više od Demokratske partije socijalista i njihovih, kako je rekao, satelitskih partija, piše Pobjeda.
Bečićeva matematika po Železnjaku
Portal AnalitikaIzvor

Zvanični rezultati Državne izborne komisije pokazuju suprotan rezultat - odnosno da je DPS sa svojim partnerima osvojila preko 11 hiljada glasova više od opozicionih partija. Bečićeva tvrdnja poklopila se sa tvrdnjom potpredsjednika ruske Dume i visokog funkcionera Putinove Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka koji je opoziciju, mimo zvaničnih rezultata Državne izborne komisije, proglasio pobjednikom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

- Ono što je iz ugla opozicije važno istaći jeste da je opozicija na proteklim izborima osvojila više od 180.000 glasova, što je kada govorimo o opoziciji, jedan od rekorda u novijoj političkoj istoriji - rekao je Bečić i dodao da je to i „preko 30.000 glasova više nego na prethodnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, ali i deset hiljada glasova više od DPS-a i njegovih satelitskih partija“, prenio je ruski propagandni portal Sputnjik Bečićeve riječi.

Međutim, zvanični rezultati Državne izborne komisije u potpunosti demantuju Bečićeve tvrdnje. Po zvaničnim rezultatima DIK-a, Demokratska partija socijalista je osvojila 158.490 glasova i zajedno sa svojim novim-starim koalicionim partnerima Socijaldemokratama (12.472 glasa), Bošnjackom strankom (12.089), Albanskom koalicijom 4.854 i Hrvatskom građanskom inicijativom (1.802) u apsolutnim brojkama je zavrijedila podršku ukupno 189.707 glasova.

Po zvaničnim rezultatima DIK-a, Demokratski front je osvojio 77.784, Koalicija ,,Ključ“ 42.295, SDP 20.011, a Demokrate 38.327 što u ukupnom zbiru iznosi 178.417 što je za 11.290 manje od glasova vladajuće koalicije. Rezultat po opoziciju je još nepovoljniji ako se uzmu u obzir glasovi Pozitivne Crne Gore sa 5.062 kao i dvije albanske koalicije ,,Sa jednim ciljem“ 3.394 i Demokratski savez sa 1.542. U apsolutnim brojkama to znači prednost za više od 20 hiljada glasova.

Bečić je u izjavi za Sputnjik ocijenio da nova većina ,,nije demokratska“, već da se radi o matematičkoj većini.

Prije Bečića izraz ,,satelitske partije“ prvi je upotrijebio predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić nazvavši tako partije manjina.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika