Sci/Tech

Otkrivena superzemlja na kojoj godina traje devet dana (Video)

Naučnici s Instituta za astronomiju na Kanarskim otocima otkrili su ovih dana krševitu planetu udaljenu od Zemlje oko 32 svjetlosne godine, a čija godina traje - samo devet dana, prenosi T portal.
Otkrivena superzemlja na kojoj godina traje devet dana (Video)
Portal AnalitikaIzvor

Budući da je masa novootkrivene planete 5,4 puta veća od Zemljine, ova egzoplaneta ulazi u kategoriju „superzemlje“. Treba napomenuti da kruži oko crvenog patuljka GJ 536, pa je dobila naziv GJ 536b.

Iako se novootkrivena planeta ne nalazi u zoni u kojoj je moguć razvoj života, naučnici se nadaju da će njegovi susjedi, čije postojanje tek treba utvrditi, biti u znatno boljem položaju.

- Krševite planete često se nalaze u grupama, posebno oko zvijezda ovog tipa. Zato smo sigurni da ćemo naći planete koje su udaljenije od svojeg sunca i čija godina traje najmanje stotinu dana, sve do nekoliko zemaljskih godina - kazao je naučnik Alehandro Suarez Maskarenjo.

Astronomi se nadaju da će oko zvijezde GJ 536b pronaći sistem sličan Trapistu 1 koji ima tri krševite planete u području pogodnom za razvoj života. Naime, GJ 536b je preblizu svojoj zvijezdi pa je nemoguć razvoj života na njemu.

Izvor i foto: T portal

Portal Analitika