Društvo

Fatić na Podgoričkoj skupštini:"Mi više nijesmo Crnogorci nego Srbi"

Podgorička skupština počela je sa radom 24. a završila 29. novembra 1918. godine. O Podgoričkoj skupštini je puno pisano, ko želi, o tom događaju može pročitati tekst dr Mijata Šukovića "Podgorička skupština" na sajtu montenegrina.net. Dr Šuković između ostaloga kaže:
Fatić na Podgoričkoj skupštini:"Mi više nijesmo Crnogorci nego Srbi"
Portal AnalitikaIzvor

    "Podgorička skupština 1918 - čiji je zvanični naziv: Velika narodna skupština - ustanovljena suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku - dana 26. novembra 1918. godine (13. novembra po starom kalendaru) donijela je Odluku kojom je: ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski! 
Ukinuta je država, u vrijeme donošenja Odluke suverena, međunarodno priznata koja je imala Ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, Vladu, pravni poredak. Kod čijeg suverena su Srbija i sve tadašnje savezničke velike sile imale svoja diplomatska predstavništva. Crnogorski narod koji je Odlukom inkorporiran, uključen u srpski narod, pridodat njemu, vjekovima je bio samostalan istorijski činilac i subjekt.

      faticNa današnji dan, 27. novembra 1918. godine, potpreśednik Podgoričke skupštine Savo Fatić, predstavnik socijalista, u stvari bjelaških komunista, izgovorio je čuvenu i upečatljivu rečenicu: 

     "Ja vas molim, gospodo, da stavimo na stranu Istoriju Crne Gore. Što se pak tiče njezine političke istorije, ja je dijelim na dva dijela: na do juče i od juče. Mi više nijesmo Crnogorci nego Srbi."

     (Jovan R. Bojović, Podgorička skupština 1918 - dokumenta, Dečje novine, Gornji Milanovac, 1989)
 

M.Ć.   

Portal Analitika