Društvo

ANDRIJAŠEVIĆ: EXPO paviljon iz Milana seli u NP „Durmitor“

Predsjednik Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore Uroš Andrijašević istakao je za Pobjedu da će Plan upravljanja Nacionalnim parkom „Durmitor“ (2016–2020) obezbijediti koordinisan i balansiran pristup razvoju.
ANDRIJAŠEVIĆ: EXPO paviljon iz Milana seli u NP „Durmitor“
Portal AnalitikaIzvor

Time će se omogućiti valorizacija prirodnih, društvenih, građevinskih i kulturnih potencijala parka, sa ciljem održivog ekonomskog rasta, a u skladu sa crnogorskim prostorno-planskim okvirom, kao i ostvarivanje efikasne kako stručne tako i fizičke zaštite prirodnih dobara.

U narednom petogodišnjem periodu u Nacionalni park „Durmitor“ biće uloženo 3.835.000 eura, navodi se u planu upravljanja koji je Vlada nedavno usvojila.

- Ključni projekti u NP „Durmitor“ biće revitalizacija Žugića luke u kanjonu Tare, izgradnja naplatnih punktova, preseljenje EXPO paviljona iz Milana. Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha našeg EXPO paviljona, odlučeno je da se dio preseli na prostor NP „Durmitor“, imajući u vidu konept i simboliku originalnog paviljona. Za to su i ovogodišnjim kapitalnim budžetom predviđena sredstva i trentutno smo u fazi usaglašavanja izrade projekta enterijera, nakon čega se očekuje izgradnja ovog objekta - kazao je Andrijašević.

Kako ističe, smještaj unutar parka je moguć u planinarskim objektima, čiji su smještajni kapaciteti skromni, dok gastronomska ponuda ne postoji. Izuzetak je motel „Radovan luka“, koja pored smještajnog posjeduje i restoranski prostor, uglavnom namijenjem rafterima.

- Na Crnom jezeru nalazio se restoran u vlasništvu parka, koji je u decembru 2010. godine stradao u požaru. Predvi­đena je njegova rekonstrukcija u narednom planskom periodu. Restoran će biti unaprijeđ­en i kvalitetniji u funkcionalnom i u smislu očuvanja životne sredine od prethodnog - kazao je Andrijašević.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

3003cgexpo
Portal Analitika