Svijet

Sud u Strazburu poništio hrvatske presude zbog prisluškivanja osuđenih

Evropski sud za ljudska prava poništio je dvije presude hrvatskih sudova jer su dokazi protiv opsuđenih pribavljeni prisluškivanjem za koje istražne sudije nisu dale valjano obrazloženje, prenosi Jutarnji list.
Sud u Strazburu poništio hrvatske presude zbog prisluškivanja osuđenih
Portal AnalitikaIzvor

Ove dvije presude izazvale su veliku zabrinutost među sudijama, tužiocima pa i kriminalističkom policijom. Riječ je o stavu Suda u Strazburu da hrvatske istražne sudije olako odobravaju prisluškivanja i da se na njima ne smiju zasnivati sudske odluke.

Jutarnji postavlja pitanje hoće li zbog ovakvog stava Evropskog suda za ljudska prava osuđujuće presude padati jedna za drugom, te smatraju kako odgovor zavisi od toga jesu li prisluškivanjem pribavljeni dokazi koji su ključni za osudu ili je kriminal dokazan i drugim dokazima poput dokumenata i iskaza svjedoka.

Poenta poruke iz Strazbura je da kao dokaz ne mogu da se koriste one informacije do kojih se došlo prisluškivanjem telefona, mobilnih telefona, presretanjem mejlova ili SMS-a ako se to radilo na osnovu sudskog naloga koji nije dobro obrazložen. Zato hrvatski mediji smatraju da njihovi sudovi imaju puno razloga za brigu.

Sudijama je pao mrak na oči već kad je stigla prva odluka suda u Strazburu – Dragojević protiv Hrvatske, a prije nepunih mjesec dana stigla je i druga takva – Bašić protiv Hrvatske. S druge strane, advokati koji su branioci u kaznenim postupcima zadovoljno trljaju ruke. Obje odluke suda u Strazburu odnose se na osuđenike za kaznena djela ilegalne trgovine drogom i one će se mahom odnositi na tu vrstu predmeta. Upravo se u istragama za krijumčarenje droge prisluškivanjem najčešće dolazi do dokaza, jer „svjedoci organiziranog kriminala teško progovaraju i lako zaboravljaju, a trgovina drogom nema prateću dokumentaciju“, piše Jutarnji.

I odbrana zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s osmijehom gleda na spomenute stavove Evropskog suda za ljudska prava. Naime, u dva postupka protiv Bandića dokazni materijal u velikoj mjeri pribavljen je prisluškivanjem. To su predmeti Agram i slučaj ustupanja štandova udruženju U ime obitelji. U slučaju Agram odbrana se već pozvala na odluke predmeta Dragojević protiv Hrvatske, pa su još u martu iz na Županijskom sudu u Zagrebu izdejstvovali da se iz dokumenata kao nezakonito pribavljeni dokazi izdvoje DVD s tajnim snimcima razgovora i poruka Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, Željka Horvata, Miljenka Benka, Željka Buluma, Zdenka Antunovića, Ivana Jurčića i Branimira Valešaka.

Izvor i foto: Jutarnji list/Ivanka Toma/Hanza Media

Portal Analitika