Ostalo

Abu Dabi treći put donosi šampiona

U neđelju je na programu posljednja trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1, a na stazi Jas Marina u Abu Dabiju treći put će biti riješen prvak.
Abu Dabi treći put donosi šampiona
Portal AnalitikaIzvor

Sve oči biće uprte u dva Mercedesa – Nemac Niko Rozberg ima 12 bodova više od Britanca Luisa Hamiltona, za prvu titulu u karijeru potrebno je samo da se nađe na pobjedničkom postolju.

Abu Dabi je već nekoliko godina posljednja trka u šampionatu F1, u kalendaru je od 2009, a prvi put u centru pažnje bila je već sljedeće kada je Sebastijan Fetel prvi put u karijeri postao šampion. 

Njemac je tada iskoristio problem Fernanda Alonsa zbog Vitalija Petrova i donio titulu Red Bulu. Prije dvije godine na istom mjestu su se za titulu borili upravo trenutni akteri, Rozberg i Hamilton, a tada je Britanac bez ikakvih problema stigao do trijumfa i krune. 

Najviše pobjeda na Jas Marini ima Fetel – tri, dva puta je najbrži bio Hamilton, a po jednu pobjedu imaju Rozberg i drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen. 

Staza je duga 5,5 kilometara, ima 21 krivinu uz nekoliko atraktivnih djelova. Pireli je vozačima za ovu trku ponudio tri najmekše komponente pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će često morati u boks. 

Nema opasnosti od kiše u Abu Dabiju, pa se očekuje agresivna vožnja uz dosta prestizanja. Kvalifikacije su u subotu od 14, a trka je u neđelju u istom terminu.

Portal Analitika