Politika

Radulović o novim prijetnjama iz Moskve: Nastavak ruskih imperijalnih težnji

Ocjena bivšeg ruskog premijera i ključnog Putinovog čovjeka za Balkan Sergeja Stepašina, kao i kasnija izjava Igora Pšeničkova iz ruskog Instituta za strateška istraživanja, predstavljaju samo nastavak politike Rusije prema Crnoj Gori, koja traje još od vremena prije Prvog svjetskog rata, smatra predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.
Radulović o novim prijetnjama iz Moskve: Nastavak ruskih imperijalnih težnji
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući prijetnje ukrajinskim scenarijom, koje je Stepašin ali i drugi ruski zvaničnici uputili Crnoj Gori i Srbiji u slučaju ulaska u NATO, Radulović ocjenjuje kao klasičnu retoriku ruskih nacionalista usmjerenu ka našoj zemlji.

 - Klasična nacionalistička priča koju ruski nacionalisti šalju Crnoj Gori se ne mijenja i ona je identična srpskoj priči. To za mene nije iznenađenje. Samo se mijenjaju lica koja govore. Smatram da je to nastavak politike Rusije prema Crnoj Gori, koja traje još od vremena prije Prvog svjetskog rata. Dakle, tu se jednostavno ništa nije promijenilo. Prikačili su nas za Srbiju, smatrajući da Srbija na kvalitetniji i bolji način odgovara njihovim interesima, a da mi za rusku imperijalnu politiku imamo nekog smisla i značaja samo ukoliko smo dio Srbije – navodi Radulović.

Objašnjava i da je sve ono što je kasnije slijedilo iz te odluke, donijete prije Prvog svjetskog rata, samo potvrđivalo taj cilj i njihovu imperijalnu težnju. Zato ga, kaže Radulović, te priče više ne iznenađuju, već ih doživljava kao kontrolu nastale štete.

- Sve te izjave i Železnjakova i Rešetnjikova i ovu posljednju doživljavam kao neku vrstu kontrole nastale štete. Nakon onog što se desilo na izborni dan 16. oktobra, oni su se prosto našli u situaciji da neprekidno kontrolišu nastalu štetu. Tu imaju puno problema iz prostog razloga što mnogi od dokaza koji se pojavljuju u javnosti njima ne idu u prilog – zaključio je Radulović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika