Abiznis

Leberle: Kamatne stope neće padati

Ekonomski pokazatelji ne ukazuju na to da će naredne godine doći do snižavanja kamatnih stopa, izjavio je glavni izvršni direktor NLB banke Martin Leberle.
Leberle: Kamatne stope neće padati
Portal AnalitikaIzvor

On je u intervjuu za Pobjedu podsjetio da je kamatna stopa proizvod troškova finansiranja banke, kreditnog rizika projekta koji će se finansirati te stanja na tržištu u našoj ekonomiji.

- Da bi bila uspješna na crnogorskom tržištu, banka mora pažljivo uskladiti svaku od pomenutih stavki. Odnedavno, na međunarodnim tržištima primjećuje se trend blagog porasta kamatnih stopa za proizvode povezane sa Crnom Gorom.

Prema tome, ekonomski pokazatelji ne ukazuju na to da će doći do snižavanja kamate – rekao je Leberle.

POBJEDA: NLB banka ove godine je ostvarila najveći profit za devet mjeseci. Kako ste to uspjeli u ovako visokoj konkurenciji?

LEBERLE: Rezultat koji smo ostvarili u trećem kvartalu ove godine rezultat je predanog i posvećenog rada našeg tima. Ukoliko radite naporno, ponekad se dešava da iskoristite prednost nekih povoljnih okolnosti. Uspjeli smo riješiti neke restrukturirane slučajeve, ali smo računali i na pozitivne efekte trenutne optimizacije naše banke. Ističem da je ovakav rezultat potvrda ispravnosti naše strategije orijentisane na klijente, kojima nastojimo ponuditi raznovrsne usluge visokog kvaliteta, tačnije rečeno, rješenja za njihove potrebe i razne životne situacije. Naglašavam da ćemo dio ovog poslovnog rezultata investirati već u četvrtom kvartalu ove godine, te ćemo na taj način uspostaviti još bolje osnove za naš budući razvoj poslovanja u zemlji.

POBJEDA: Kolika je razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u Vašoj banci i da li će doći do promjena u narednom periodu?

LEBERLE: Na veoma malom, ali konkurentskom tržištu kao što je crnogorsko, uvijek postoji pritisak na kamatnu maržu. Nema više prostora za smanjenje cijena. Više se fokusiramo na povećanje prednosti koje klijent dobija korišćenjem naših proizvoda. Zapravo, konstantno usvajamo know-how u cilju pružanja boljih rješenja klijentima kako bi im pomogli da bolje obavljaju svoje poslovanje. Takva podrška u obliku strukturiranja ponude ili unapređenja usluge je, po mom mišljenju, bolji način koji donosi jasne prednosti našim klijentima.

Nema ni naznaka za prodaju banke

POBJEDA: Da li je planirana prodaja banke u Crnoj Gori?

LEBERLE: Ovo pitanje se odnosi na našeg vlasnika. Međutim, ne osjećamo da postoje ikakve naznake za takve aktivnosti. Upravo je suprotna situacija, budući da NLB Grupa jača svoje tržišno prisustvo na svim svojim tržištima, koristeći svoje jedinstveno geografsko prisustvo u Jugoistočnoj Evropi.

(Opširnije u današnjem broju Pobjede)

Foto: nlb.me

Portal Analitika